Nederland verslaat Vietnam met 7-0 en staat bovenaan in Groep E, voorafgaand aan het USWNT-toernooi

Nederland voerde Groep E aan, vóór de Verenigde Staten, met zeven punten uit drie wedstrijden. (Foto door Rico Brewer/Socrates/Getty Images)

Nederland versloeg Vietnam dinsdagochtend vroeg met 7-0 en plaatste zich voor Groep E voor de Verenigde Staten, terwijl de Verenigde Staten Portugal op een puntloos gelijkspel hielden.

De Nederlanders deden wat de Verenigde Staten niet konden tegen Vietnam en scoorden keer op keer. De USWNT versloeg Vietnam met 3-0 om het WK Dames te openen. Nederland stond in de eerste 25 minuten bovenaan het totaal aantal doelpunten van de Verenigde Staten.

Lieke Martens opende in de achtste minuut de score en haar doelpunt werd snel gevolgd door een doelpunt van Katie Snoijs. Esmee Brugts scoorde haar eerste twee doelpunten in de 18e minuut en vervolgens scoorde Jill Rohr – de speler die scoorde tegen de USWNT – haar eerste twee doelpunten in de 23e minuut.

De mogelijkheid van een Nederlandse explosie lag altijd op tafel bij aanvang van de wedstrijd van dinsdag en nam toe toen Vietnam officieel werd uitgeschakeld in de kwalificatie na verlies tegen Portugal. Dit betekent dat de Verenigde Staten mogelijk de resultaten in de gaten moesten houden terwijl ze probeerden Portugal te verslaan.

De Verenigde Staten gingen de laatste wedstrijden van Groep E in met een voorsprong van twee doelpunten. Maar dat werd snel uitgewist en deed er uiteindelijk niet toe, want de USA kon de achterkant van het net niet vinden en merkte dat ze een Portugees schot nodig hadden om naast de paal te gaan om de uitgang te vermijden.

READ  Selma Baralelo, Spanje haalt Nederland in om voor het eerst ooit de halve finale te bereiken

De contrasterende prestaties van de Verenigde Staten en Nederland in Groep E maken het geloofwaardig om te zeggen dat Nederland de ploeg is die favoriet zou moeten zijn voor het WK, en niet de USWNT. Door het winnen van de poule kreeg Nederland een makkelijker gelijkspel in de knock-outrondes. De USWNT speelt zondag waarschijnlijk tegen Zweden.

Nederland speelde simpelweg beter. Terwijl de Verenigde Staten in de tweede helft van de wedstrijd, die eindigde in een 1-1 gelijkspel, druk uitoefenden op Nederland, was Nederland in de eerste helft beter en in de andere twee wedstrijden de betere ploeg. De nummer twee van het WK 2019 lijkt best in staat om opnieuw de finale te bereiken, terwijl de Verenigde Staten er onsamenhangend uitzien.