De Nederlandse tweedeklasser wil vanaf seizoen 2023/24 een setje nieuwe regels uitproberen

De Nederlandse voetbalbond wil graag een reeks drastische nieuwe regelwijzigingen uitproberen in het Nederlandse tweede niveau van het voetbal.

KNVB Je wilt vijf game-modificaties proberen – extra worpen worden penalty’s, vijf minuten penalty na gele kaart, dribbelen met een vrije trap toegestaan, onbeperkte vervangingen en een duidelijke speeltijd van 2 x 30 minuten helften.

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal binnen de KNVB, vindt dat de veranderingen het spel “sneller, sportiever, eerlijker en aantrekkelijker” moeten maken.

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB.  fotocredit: wetenschappelijk
Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB. fotocredit: wetenschappelijk

Hij voegde eraan toe: “Het doel is om in het seizoen 2023-2024 een pilot te realiseren voor de Kitchen Champions-ploeg.

“Hierin zullen de wijzigingen worden getest in overleg met de clubs en de International Football Association Board (IFAB)”, voegde hij eraan toe.

fotocredit: wetenschappelijk

De wijzigingen in bovenstaande regels worden sinds 2017 getest in het amateurvoetbal en van der Zee denkt dat het idee veelbelovend is.

“Als je met dit soort ideeën het voetbal binnenstapt en je wilt innoveren, heb je te maken met twee soorten fans: romantisch voetbal, dat alles het liefst laat zoals het is en zich laat leiden door nostalgie en gevoelens, en fanvoetbal dat staat open voor veranderingen om het spel aantrekkelijker en eerlijker te maken.”

• Gooien is een kick in

Als de bal boven de zijlijn is, kun je hem nu schieten of dribbelen. Hetzelfde geldt voor een aftrap, hoekschop of doeltrap. Alle acties die minimaal een kwartier speeltijd in beslag nemen in een wedstrijd in de huidige setting.

Gemiddeld wordt ongeveer 11 procent van de speeltijd per spel verspild door het nemen van vrije trappen. Deze onderbrekingen halen de snelheid uit het spel, maar ze voeden ook een van de grootste ergernissen van kijkers en spelers: tijdverspilling. Dit wordt grotendeels voorkomen door zelfpassen, waardoor je meteen kunt dribbelen nadat de scheidsrechter de bal heeft gestopt.

Een andere grote ergernis in het voetbal is het probleem van het krijgen van gele en rode kaarten. Waar een probleem is, is de foto in het geel, omdat je nu de eerste kaart als vanzelfsprekend beschouwt, omdat er geen direct resultaat is. Met de 5 minuten strafschop behoort dit tot het verleden.

Deze actie zorgt ook voor meer snelheid en spanning, omdat je zonder beperkingen van speler kunt wisselen met zogenaamde “vliegende wissels”, waardoor het spel niet meer vastloopt.

In 2020 bestond een gemiddelde Champions League-wedstrijd uit minder dan 60 minuten fair play. Met deze nieuwe regels worden voetbalwedstrijden ingekort tot twee keer 30 minuten.

Gedachten over mogelijke regelwijzigingen? Laat het ons weten in de reacties.