Grantham Freya heeft de ‘volledige reeks’ EK-medailles gewonnen

Grantham-zwemster Freya Colbert voltooide deze week haar medailleverzameling op de Europese kampioenschappen zwemmen in Rome.

Freya, een achttienjarige voormalige KGGS-studente, maakte deel uit van het gemengd estafetteteam Groot-Brittannië 4x200m dat dinsdag in een spannende race goud won.

Het team van Colbert, Tom Dean, Matt Richards en Freya Anderson scoorde 7:28,16 en finishte 1,09 seconden voorsprong op Frankrijk.

Freya Colbert toont haar individuele bronzen medaille op de Europese kampioenschappen zwemmen. (58643462)

Olympisch kampioen Dean zorgde ervoor dat het Britse team snel van start ging toen hij om 1:46.15 landde om Richards een lichaamslengte voorsprong te geven terwijl hij de leiding nam in de tweede etappe.

Richards, die deel uitmaakte van de 4x200m vrije slag gouden medaille winnende team-GP voor heren op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, produceerde opnieuw een goede stek en behaalde een voorsprong van 1.10sec voor Colbert.

De Franse Charlotte Bonet achtervolgde haar en kwam met 100 meter van haar been achter.

Colbert produceerde echter een uitstekende tweede zwemslag om de leiding te heroveren toen Anderson dook.

Met nog 50 meter te gaan in de race had Frankrijk een kleine voorsprong van 0,04, maar Anderson stormde naar huis om een ​​indrukwekkende overwinning te behalen en met succes de titel te verdedigen die hij vorig jaar op de Europese kampioenschappen won.

Geplaatst door Freya op sociale media na de race, schreef ze gewoon “Volledige set!!!” Gevolgd door emoji’s van gouden, zilveren en bronzen medailles.

Freya Colbert (tweede van links) en haar Britse team wonnen de gouden medaille op de gemengde 4x200m vrije slag estafette.  (58759188)
Freya Colbert (tweede van links) en haar Britse team wonnen de gouden medaille op de gemengde 4x200m vrije slag estafette. (58759188)

Dit kwam omdat ze zaterdag haar eerste grote individuele medaille won met brons voor de derde plaats op de 400 meter wisselslag.

Freya had al eerder succes gehad op de Europese kampioenschappen en hielp Team Groot-Brittannië afgelopen donderdag aan de zilveren medaille op de 4x200m vrije slag voor dames. Dit alles komt bovenop haar bronzen medaille op de Commonwealth Games, die ze met Engeland won in de finale van de 4x200m vrije slag voor dames.

Zwemmend in de tweede baan leidde Freya op een gegeven moment de 400 m IM na de 100 m rugslag, nadat ze ook goed had gezwommen in de vlinder. De rest van de groep achtervolgde haar geleidelijk door de schoolslag en kür, maar gelukkig kreeg ze een voorsprong die groot genoeg was om die uitstekende derde plaats en bronzen medaille toch vast te houden.

Toen ze na de race voor de camera sprak, werd Freya gevraagd of ze een jaar geleden had gezegd dat ze zou deelnemen aan de Wereldkampioenschappen in 2022 en medailles zou winnen op de Commonwealth Games en Europese kampioenschappen, of ze dat had geloofd?

Freya antwoordde: “Nee, ik bedoel zoals ik altijd heb gewild, maar ik had niet per se verwacht dat de droom dit jaar zou uitkomen.

“Vorig jaar had ik een moeilijk jaar, dus dit jaar was geweldig, elke keer hoger en hoger. Ik ben erg blij met het behalen van mijn eerste individuele internationale medaille – de wissels waren geweldig, maar ik ben erg blij dat ik nu mijn medaille heb gekregen , helemaal voor mezelf.

“Ik ben echt blij. Ik heb het gevoel dat ik goed heb geracet, ben daar uitgekomen en in de mix gekomen. Ik heb er uiteindelijk een beetje voor betaald, ik was redelijk dicht bij het zilver, maar blij om op het podium te staan. Het was vergelijkbaar met mijn tijd in de finale van de Commonwealth Games, dus het feit dat ik na twee weken consistentie kreeg, heeft mijn vertrouwen een beetje vergroot.

READ  Hoe laat is de wedstrijd Nederland-Zuid-Afrika op het WK Dames? Live tv, tv-schema, kanaal
Freya Colbert (rechts) en haar teamgenoten, zilveren medaillewinnaars.  (58643459)
Freya Colbert (rechts) en haar teamgenoten, zilveren medaillewinnaars. (58643459)

Freya hielp Groot-Brittannië haar eerste medaille veilig te stellen op de openingsavond van de Europese kampioenschappen zwemmen, toen ze haar team afgelopen donderdag hielp om tweede en zilveren medailles te behalen in de finale van de 4x200m vrije slag estafette.

Zwemmend in de eerste baan eindigden Freya en haar teamgenoten Lucy Hope, Medi Harris en Freya Anderson slechts 0,66 seconden achter het gouden medaillewinnende Nederlandse team.

Groot-Brittannië was in de race om zijn derde opeenvolgende EK te behouden tegen het zonnige sportcomplex Foro Italiano in Rome.

Om 1:58.72 begon Freya goed voor het Britse team en eindigde als tweede voor Hope om de leiding te nemen. Hope kreeg de Britten vooraan en Harris hield ze daar, maar Anderson kon Marit Steenbergen niet voorblijven, die goud stempelde voor Nederland.

Freya is al vele jaren lid van de Grantham Swimming Club en traint bij Nova Centurion Club in Nottingham.