FIFA World Cup: De VS versloeg Vietnam met 3-0 in Eden Park

De Amerikaanse Sophia Smith, Portland Thorns, Lee Thi Dim Mai uit Vietnam en Tan Quang San strijden om de bal tijdens een FIFA Women’s World Cup-wedstrijd in Eden Park.
afbeelding: José Breton/AFP

Sophia Smith scoorde tweemaal en gaf een assist toen het Amerikaanse vrouwenelftal zaterdag Vietnam met 3-0 versloeg om hun zoektocht naar geschiedenis te openen tijdens de Women’s World Cup in Auckland.

Slechts 14 minuten na haar WK-debuut maakte Smith er 1-0 van. Ze kreeg haar brace in de zevende minuut van de blessuretijd van de eerste helft en Lindsey Horan maakte er in de 77e minuut 3-0 van in de vijfde groepswedstrijd.

De Verenigde Staten proberen het eerste team, heren of dames, te worden dat drie opeenvolgende WK-toernooien wint.

De volgende is donderdag tegen Nederland in Wellington. De Nederlanders werden tweede op het WK 2019 van de USWNT.

De basisopstelling van de VS bestaat uit vijf spelers die deel uitmaakten van de toernooiselectie van 2019 en zes spelers die hun WK-debuut maakten.

Ondanks het resultaat was het een teleurstellende wedstrijd voor de Amerikanen. Ze kregen de voorkeur van zes doelpunten en zetten doelman Tran Thi Kim Thanh constant onder vuur. De VS ging met 28-0 in het schieten, waarbij Thanh vier reddingen maakte, waaronder een strafschop.

Vietnam, gerangschikt 32e in de wereld, is een van de acht landen die deelnemen aan de allereerste Women’s World Cup.

De USA was 7-0-2 in de opener, maar haperde totdat Smith en Alex Morgan als eerste scoorden.

READ  Voormalig Australische wicketkeeper Ryan Campbell op de intensive care na een hartaanval

Morgan trok verschillende Vietnamezen weg voordat hij de bal naar voren gooide naar Smith aan de linkerkant. Smith pakte het vanaf daar met een schot met de linkervoet naar bijna midden.

In de 44e minuut werd Morgan’s strafschop gered door Thanh nadat Hoang Thi Luan een fout maakte op Trinity Rodman. Het stuk kreeg aanvankelijk geen straf, maar werd vernietigd na videobeoordeling.

Thanh stopte met haar rechtervoet.

Smith redde Morgan net voor rust voor een 2-0 voorsprong door een schot van 15 meter af te vuren. Morgan werd buitenspel verklaard, maar videoreview oordeelde opnieuw anders.

Horan breidde de voorsprong uit met een schot vanuit het midden van het strafschopgebied, waarbij Smith de opstelling verzorgde.

Megan Rapinoe kwam in de 63e minuut binnen en werd de 14e USWNT-speler die 200 wedstrijden speelde.