Winnaar Selma Baraloilo heeft de eerste halve finale van het WK vrouwenvoetbal in Spanje gewonnen

De jonge buitenspeler Selma Baralelo kwam van de bank en scoorde het winnende doelpunt in de 111e minuut toen Spanje Nederland versloeg en hun eerste halve finale van het WK vrouwenvoetbal bereikte.

Mariona Caldente leek Spanje de overwinning in de normale tijd te bezorgen toen ze een penalty van 80 minuten op de paal schoot nadat hij Stephanie van der Gracht in het strafschopgebied had aangeraakt.

Van der Graagt ​​ging van schurk naar held door een blessuretijd-gelijkmaker binnen te halen – maar Paralolo vond in extra tijd ruimte in het gebied om de Spaanse vrouwen door te stoten naar hun eerste grote halve finale in 26 jaar.

Nederland, nummer twee in 2019, waar ze in de finale verloren van de VS, werd op lengte weggespeeld, hoewel ze de leiding hadden moeten nemen seconden voor de winnaar, toen Lenneth Berenstein de bal van meters naar binnen trapte.

Selma Baralelo, die voor deze wedstrijd niet in de basis stond, scoorde uiteindelijk het winnende doelpunt

Toen ze de bal van Jenny Hermoso oppakte, hield de 19-jarige Baralelo haar hoofd koel in het strafschopgebied en schoot perfect op de linkerpaal om zo de jongste doelpuntenmaker van Spanje te worden op een WK voor vrouwen – en hun nieuwste ster.

“Het betekent alles voor me, het was een uniek moment en grote euforie… Ik ben zo blij”, zei Baralelo.

“We gingen overuren, maar het team bleef erin geloven”, zei coach Jorge Vilda. “Ze speelden op een buitengewoon niveau, alle spelers, en het was een wedstrijd met veel emotionele beslissingen. Salma’s doel was puur geluk.”

READ  Nina Ortlieb wint de Kvitfjell super-G; Ze is de volgende die Michaela Shifrin achtervolgt

Spanje speelt tegen Japan of Zweden, die elkaar vrijdag om 08:30 GMT in Auckland ontmoeten, in de halve finale op dinsdag.

Spanje domineert – net als de VAR

Voordat Paralluelo de krantenkoppen haalde, leek deze wedstrijd een wedstrijd te zijn die werd beslist door de Video Assistant Referee (VAR).

Spanje leek in de 37e minuut op voorsprong te komen toen Esther Gonzalez van dichtbij schoot nadat Alba Redondo haar schot in het pad van de spits had getrapt, maar dat werd na beoordeling afgekeurd wegens buitenspel.

De Spanjaarden hadden op dat moment uit het zicht moeten zijn. Redondo raakte binnen enkele seconden twee keer de paal en zag haar kopbal eerst behendig in het houtwerk getipt worden door Daphne van Domselaar, voordat hij probeerde de rebound uit dezelfde rechtopstaande positie weg te werken.

Nederland was diepbedroefd in de tweede helft toen scheidsrechter Stephanie Frappart bij de start een strafschop gaf aan Irene Paredes die Berenstein op de grond sloeg, maar haar beslissing werd teruggedraaid.

Vervolgens kwam de video-assistent-scheidsrechter tussenbeide om Spanje een strafschop toe te kennen na hands van Van der Graagt.

“De VAR deed zijn werk niet goed, maar Spanje verdiende te winnen”, zei bondscoach Anders Juncker.

Het leek een beloning voor de dominantie van Spanje, maar in plaats daarvan kwam het via invaller Paralolo, de nieuwste tienerster die het WK haalde.

Van der Graagts dramatische finale

Stephanie van der Graagt

Stephanie van der Graagt ​​scoorde haar tweede doelpunt van het toernooi om de wedstrijd in verlenging te sturen

Van der Gragt, die na dit toernooi stopte met betaald voetbal, had zich geen dramatischere uitweg kunnen voorstellen.

READ  Nederland 4-0 Schotland: Andy Robertson zegt dat het team zich moet verbeteren voor de Euro 2024-tests

“Het is nu moeilijk”, zei van der Graagt. “We hadden een kans in de verlenging en we scoorden niet, zij hadden één kans en ze scoorden. Dat is voetbal.”

Na het winnen van haar 106e cap in deze wedstrijd, leek ze op weg naar een nachtmerrieachtig einde van haar carrière toen ze op onverklaarbare wijze Baraloilo’s voorzet in het gebied tackelde, waardoor Caldente kon scoren.

Maar de 30-jarige weigerde dit haar laatste beslissende moment op een voetbalveld te laten zijn. Toen de tweede helft 12 minuten blessuretijd inging, kwamen de centrale verdedigers schoon door het Spaanse doel.

Van der Graagt ​​vestigde zich en schoot perfect door de cata-cole en in het net.

Het was een tijdelijke onderbreking voor de Nederlandse kant, die hen het grootste deel van deze wedstrijd had weggespeeld. Ze misten Daniel van de Donk – die geschorst is voor deze wedstrijd – omdat voormalig Spaans international Damaris Igorola niet dezelfde vechtkracht op het middenveld kon neerzetten.

Jill Roord, wiens vier doelpunten al de meeste ooit waren van een Nederlandse speelster in een WK-finale, was een onbekende voordat ze op de klok werd gewisseld. Haar team vertrouwde opnieuw op doelman van Doumselaar – het lijkt erop dat Aston Villa een echte deal heeft gesloten met hun nieuw aangetrokken keeper.

Maar Van Domselaar kon niets doen aan de winnaar, die Spanje de eerste grote halve finale bezorgde sinds het EK van 1997 – zes jaar voordat Baralelo zelfs maar geboren was.

Daarmee eindigde het eerste grote toernooi voor Nederland onder leiding van coach Junker, die het stokje overnam na hun vertrek uit de kwartfinales van Euro 2022, op een mislukking.

READ  Virgil van Dijk van Liverpool staat opnieuw op gespannen voet met Louis van Gaal, zoals het hoofdteam van Nederland beweerde

“De teleurstelling is groot. Als we hadden gewonnen, was ik ervan overtuigd dat we ons hadden geplaatst voor de halve finales.”

“Ik ben erg trots op dit team, over een jaar zijn we er weer [among the world’s best teams]. Het is moeilijk te slikken, maar we staan ​​weer op de kaart.”

About the Author: Annelijn Mansfelt

'Social media-expert. Bekroonde koffie-nerd. Algemene ontdekkingsreiziger. Probleemoplosser.'