Nederland wint de gouden wereldmedaille op het gebied van schaatsen en Canada wint de zilveren medaille

CALGARY – De Amerikaanse schaatsster Jordan Stolz opende vrijdag de verdediging van zijn drievoudige wereldtitel met een overwinning op de 500 meter, terwijl de Canadese sprinter Laurent Dubreuil voor het tweede jaar op rij zilver claimde.

Stolz werd de eerste man die drie gouden medailles won op de individuele afstanden tijdens de Wereldkampioenschappen van vorig jaar in Heerenveen, Nederland, op de 500, 1.000 en 1.500 meter.

De 19-jarige uit West Bend, Wisconsin, klokte vrijdag een persoonlijk record van 33,69 seconden op de Calgary Olympic Oval en verbrak daarmee Dubreuils record van 33,77. Ook Stolz bleef net onder het wereldrecord op de 500 meter van 33,61 seconden.

“Ik was er heel dichtbij”, zei Stolz.

Dubreuil kwam uit Levis, Que. Nog geen drie tienden van een seconde achterstand in 33,95. Hij en Stolz in het laatste duo zetten identieke tijden neer op de eerste 100 meter.

“Beste start die ik ooit heb gehad”, zei Dubreuil. “In de laatste dubbels tegen in ieder geval de beste schaatser van onze generatie was het heel moeilijk om de concentratie vast te houden, maar ik heb een van de beste races uit mijn leven gehad en ben daar heel blij mee.”

De 31-jarige Dubreuy was in 2021 wereldkampioen op de 500 meter en in 2022 Olympisch zilveren medaillewinnaar op de 1.000 meter.

Hij jaagt op het jonge fenomeen dat hij dit seizoen soms heeft verslagen, maar Stolz staat eerste en Dubreuil tweede in het algemeen klassement van de Wereldbeker.

“Het gaat verder dan de grenzen van het menselijk lichaam”, zei Al-Kindi. “Zijn lichaam is duidelijk een beetje beter dan het mijne, maar hij helpt me mezelf te pushen.

READ  De visueel gehandicapte honkbalatleet maakt de VS trots met een uitstekende prestatie

“Alleen al het feit dat we het als een wedstrijd kunnen beschouwen, betekent dat ik een heel, heel goede schaatser ben, omdat hij alleen op een andere planeet leeft. Ik probeer mezelf gewoon te pushen en hem hopelijk uit te dagen. Als hij uitglijdt of gewond raakt slecht vandaag, ik wil de man zijn die die dag afmaakt.”

Stolz vervolgt zijn zoektocht naar een opeenvolgende hattrick op de 1.000 meter op zaterdag en de 1.500 meter op zondag.

“Ik heb het gevoel dat de 1.500 waarschijnlijk de moeilijkste is, gewoon omdat er veel kan gebeuren”, zei Stolz.

De Pool Damian Zurek won de bronzen medaille op de 500 meter met een tijd van 34,11 seconden.

De Canadese achtervolgingsteams namen vrijdag zilveren en bronzen medailles mee naar huis. Italië won de gouden medaille bij de heren vóór Noorwegen en Canada, terwijl Nederland Canada versloeg om de damestitel te herwinnen.

De Nederlandse vrouwen waren vorig jaar in Heerenveen sneller dan de Canadezen, maar werden door een van de skiërs gediskwalificeerd vanwege een uitrustingsovertreding. De gouden medaille ging naar Isabelle Weidman uit Ottawa, Evanie Blondin en Valerie Maltese uit Saguenay, Que., maar de regerend Olympisch kampioen kon de Nederlandse snelheid in Calgary niet evenaren.

Bij de ploegenachtervolging starten twee teams van drie schaatsers tegelijkertijd aan weerszijden van de ovaal en racen tegen de klok over zes ronden voor vrouwen en acht ronden voor mannen.

Joy Byun, Erin Schouten en Mareke Gruenaud wonnen in een recordtijd van 2 minuten en 51,20 seconden, waarbij de Canadezen de zilveren medaille pakten met 2,83 seconden voorsprong.

READ  Nederland, België winnen goud - NBC Boston

De Japanse vrouwen konden hun vroege tempo niet vasthouden en zakten in de belronde van de tweede naar de derde plaats.

Het Canadese trio past de rondepositie en formatie aan met als doel hun Olympische titel in 2026 te verdedigen. Teams wisselen tijdens de race van leider of blijven de hele tijd in dezelfde formatie.

“We hebben ons raceplan goed uitgevoerd”, zei Blundin. “Het was niet zo snel als de Nederlanders, dat is een beetje triest, maar dat is oké. Ik bedoel, we moeten hierop voortbouwen.

“We proberen er gewoon achter te komen wanneer we moeten beginnen, hoe moeilijk het is om te beginnen, en al deze verschillende dingen denk ik dat we nog steeds aan het uitzoeken zijn met een nieuwe strategie.”

Italië won de achtervolging bij de mannen in een tijd van 3:35, voor zilveren medaillewinnaar Noorwegen in 3:36.07. Connor Howe uit Canmore, Alta., Hayden burgemeester van Toronto, en Antoine Gelinas Beaulieu uit Sherbrooke, Que., pakten brons in 3: 36.72.

Femke Kok uit Nederland verdedigde haar wereldtitel op de 500 meter dames in 36,83 seconden. De Zuid-Koreaan Min Sun Kim werd tweede met een tijd van 37,19 seconden, voor de Amerikaan Kim Goetz, die de bronzen medaille won met een tijd van 37,21 seconden.

De wereldkampioenschappen individuele afstanden van de Internationale Schaatsfederatie gaan zaterdag verder met een massastart voor mannen en vrouwen en een afstand van 1.000 meter. Maltese en Blondin zijn beide medaillekandidaten in de massastart.

Dit rapport van The Canadian Press werd voor het eerst gepubliceerd op 16 februari 2024.

READ  Manchester United klaar om 50 miljoen pond te storten op Nederland en PSV-ster Cody Gakow in januari - Paper Talk | Nieuws van het Transportcentrum