Nederland versloeg Noorwegen in Sydney; Russ won de opener in het enkelspel

Nederland versloeg Noorwegen in Sydney;  Russ won de opener in het enkelspel

Het Nederlandse duo slaagde zaterdag in de truc toen Nederland Noorwegen met 2-1 versloeg in het eerste Sydney-duel van de United Cup van 2024.

Arantza Russ begon Nederland met een overwinning toen hij Nederland met 7-6(4), 6-1 versloeg op Maleen Helgo in Sydney, waardoor zijn ploeg een 1-0 voorsprong kreeg in hun eerste gelijkspel in Groep F op de United Cup.

Kapitein Wesley Koolhoff en Demi Schurz hielpen hun land terug te stuiteren nadat Kasper Ruud zijn landniveau gelijk had getrokken in het enkelspel tegen Dalen Kriekpoor en Ruud en Ulrike Eigeri met 7-6(5), 7-5 versloeg en daarmee de gelijkspel in Groep F bereikte. .

Noorwegen kreeg de kans om uit te serveren voor de tweede set en de drukvolle wedstrijd dwong een tiebreak af. Maar Oranje raakte nooit in paniek en nadat ze de rust hadden hersteld, verpletterde Schoors een return van netman Ruud en bezorgde zijn land een cruciale voorsprong.

Ondanks 478 plaatsen tussen de twee op de WTA-ranglijst, zette de 24-jarige Helko, die twaalf maanden geleden haar Hologic WTA Tour-debuut maakte, haar hoger geplaatste tegenstander hard onder druk in een eerste set die ruim een ​​uur duurde.

De nummer 51 van de wereld, Russ, nam al vroeg een 4-2 voorsprong, maar verloor de volgende drie wedstrijden en werd tweemaal in de eerste set vastgehouden. Beide keren ging ze de uitdaging aan: met 5-4 achter, ze was verliefd, en met 6-5 achter, hield ze vast aan 15. Ze won vier opeenvolgende punten om de volgende tiebreak te openen – 4-3 en 5-4, hoewel Helko binnen een punt kwam – en Russ nam een ​​voorsprong van één set op haar eerste setpunt.

READ  De Nederlandse politie heeft een vermoedelijke veiligheidschef van Islamitische Staat gearresteerd

Set twee kwam toen Russ, na een breakpoint te hebben gered op 1-1, Helgo brak en de Noor drie kansen kreeg om op gelijke hoogte te komen op 2-2 en nooit meer achterom keek. De laatste game was echter ingewikkeld, omdat Russ in totaal vijf matchpunten nodig had om de openingszege veilig te stellen.

“Ik denk dat het een hoog niveau was. We hebben allebei goed tennis gespeeld”, zei Russ. “Ze speelt een hele agressieve, goede forehand. In de tiebreak vond ik het heel belangrijk dat ik elk punt speelde. Ik bleef vechten. Ik zat in de wedstrijd, ook al speelde ik niet mijn beste tennis.”

“Toen begon ik me in de tweede set beter te voelen, beter te serveren en agressiever te spelen. Dus ja, ik ben erg blij met mijn eerste overwinning hier.”

In het daaropvolgende toernooi begon Rudd zijn seizoen snel met een overwinning op zaterdag. Ruud, ATP nr. 11 geplaatste en beste geplaatste in Groep F, spaarde drie van zijn zeven breakpoints om na 1 uur en 12 minuten te winnen.

Het wordt de tweede wedstrijd van het tweetal op tourniveau na het winnen van een tie-break in de laatste set in Acapulco op Route 2021. Greekspoor won beide wedstrijden onder tourniveau (respectievelijk in 2015 en 2019).

De volgende wedstrijd in Groep F is op maandag, terwijl Noorwegen probeert weer op het goede spoor te komen tegen Kroatië. Nederland speelt dinsdagavond tegen Kroatië.