IIHF – Oekraïne omhoog, Nederland omlaag

Oekraïne 4-Litouwen 1

Beide teams kennen het belang van deze wedstrijd. Succes betekent promotie naar IA, hardere concurrentie, meer prestige. Het bleek dat Oekraïne iets meer favoriet was dan de gastlanden en in elke periode doelpunten scoorde om bovenaan de ranglijst te komen. Dit is IA’s eerste reis naar Oekraïne sinds 2017.

Litouwen kwam opgewekt naar buiten en kreeg in de eerste helft slechts drie strafschoppen tegen, waarvan er één een doelpunt kostte. Nadat hij de puck soepel had bewogen, ontving Danil Tracht de schijf op het linker face-offpunt. Hij sloeg om 9.19 uur een schot over de arm van Mantas Armalis.

Halverwege de tweede scoorde Tracht opnieuw, dit keer kopte hij de uitstekende pass van Ivan Cisak binnen en scoorde zijn vijfde doelpunt van de wedstrijd. In de derde bracht Andriy Deniskin de stand al vroeg op 3-0 na een powerplay die hij creëerde. Hij werd door drie Litouwers over het ijs achtervolgd en kreeg een penalty. Zijn snelle schot versloeg Armalis om 13:54 uur en hield de wedstrijd buiten bereik.

Niettemin brak Litouwen de shutout van Bogdan Dyachenko met een powerplay-goal in de laatste minuten om de thuisfans hoop te geven, maar Oleksandr Berezenko zorgde slechts 40 seconden later voor de overwinning met een lege netter.

Opmerkingen: Berezenko leidde het toernooi met 11 punten. Hij en Roopa waren topscorers met elk vijf doelpunten, en Christian Combe leidde alle spelers met zes assists.

About the Author: Rudie Bunskoek

'Webgeek. Wannabe-denker. Lezer. Freelance reisevangelist. Liefhebber van popcultuur. Gecertificeerde muziekwetenschapper.'