Griekenland 0-1 Nederland (16 okt. 2023) Wedstrijdanalyse

Virgil van Dijk scoorde drie minuten na de verlenging een dramatische late penalty voor Nederland en beroofde Griekenland van een cruciale 1-0 overwinning in de Euro-kwalificatiewedstrijd in Athene.

Denzel Dumfries kreeg een fout in het strafschopgebied om Van Dijk de kans te geven de wedstrijd te winnen en de Griekse coach Gus Poyet kreeg later een rode kaart voor zijn tegenstand vanaf de zijlijn.

– Stream op ESPN+: LaLiga, Bundesliga en meer (VS)

Het was de tweede strafschop van Oranje nadat spits Wood Wekhorst zijn strafschop zag gered door doelman Odyssias Vlachodimos.

Frankrijk heeft zich al gekwalificeerd vanuit Groep B, maar Nederland schuift naar de tweede plaats met twaalf punten uit zes wedstrijden en wedstrijden tegen het nederige Ierland en Gibraltar.

Griekenland heeft dezelfde punten, maar heeft nog een wedstrijd te spelen en moet het volgende maand opnemen tegen Frankrijk in hun laatste kwalificatiewedstrijd.

Oostenrijk bezegelde de kwalificatie voor het EK van volgende zomer in Duitsland toen Marcel Sabitzer in de tweede helft een strafschop scoorde en Azerbeidzjan maandag met 1-0 versloeg in Groep F, waarmee een einde kwam aan de hoop van Zweden.

In een door de bezoekers gedomineerde wedstrijd zette invaller Sabitzer in de 48e minuut zijn strafschop om na een handsbal van verdediger Rahil Mammadov.

De overwinning zorgt ervoor dat Oostenrijk in de top twee eindigt naast het reeds gekwalificeerde België, waarbij de Oostenrijkers hun derde opeenvolgende continentale finale optreden en vierde overall.

Oostenrijk is het achtste team dat een plaats boekt in de finales van 14 juni-14 juli, terwijl Duitsland zich aansluit bij België, Frankrijk, Portugal, Schotland, Spanje en Turkije. (Gerapporteerd door Nick)