Engeland hield hun Olympische hoop levend met een dramatische overwinning op Nederland

Engeland De poging van Groot-Brittannië om Olympische kwalificatie veilig te stellen werd op dramatische wijze levend gehouden toen Ella Toone's blessuretijddoelpunt een comeback maakte na twee doelpunten achterstand en Nederland met 3-2 versloeg op Wembley.

De Leeuwinnen hadden een overwinning nodig om in de strijd te blijven om bovenaan te eindigen in Groep A1 in de Nations League, de laatste plaats die nodig was om kans te maken op een plek voor Groot-Brittannië op de Spelen van volgende zomer in Parijs. Ze lagen op koers voor een derde nederlaag in Groep. A1. Pool als Lyneth Bernstein scoorde in de eerste helft een brace voor Oranje.

Maar de ploeg van Sarina Wegman kwam rond het uur terug van een achterstand met opeenvolgende doelpunten van Georgia Stanway en Lauren Hemp, voordat invaller Toone in de eerste minuut van de extra tijd de ommekeer rondde en een enorm gebrul van het 71.632 aanwezige publiek teweegbracht.

Engeland – Nederland – UEFA Women’s Nations League – Groep A1 – Wembley Stadion

Reactie van Engelse doelman Mary Earps na het laatste fluitsignaal in een fantastische wedstrijd (John Walton/PA)

Hierdoor staat Engeland op de tweede plaats, qua punten gelijk aan Nederland en één punt voorsprong België, voordat de groepsfasewedstrijden dinsdag in Hampden Park tegenover Schotland werden afgesloten. België speelde vrijdag in de andere wedstrijd van Groep A1 met 1-1 gelijk tegen Schotland.

Engeland en Nederland zijn ook gelijk wat betreft hun onderlinge prestaties, waarbij laatstgenoemde – die volgende week thuis tegen België speelt – een verschil van drie doelpunten heeft.

Wetende dat het een overwinning of een mislukking was, kende Engeland een vliegende start, waarbij Lauren James en Chloe Kelly kopballen naast schoten, en Hemp – die haar 50e optreden voor de club maakte – een geweldige redding maakte op het schot van Daphne van Domselaar in de 11e minuut.

Engeland – Nederland – UEFA Women’s Nations League – Groep A1 – Wembley StadionEngeland – Nederland – UEFA Women’s Nations League – Groep A1 – Wembley Stadion

Lenith Bernstein's brace zet Nederland op voorsprong (John Walton/PA)

Maar even later kwamen ze op achterstand toen Viktoria Belova een bal vanaf de rechterflank speelde naar Bernstein, die wegschoof van Bronze en Jess Carter en langs de Engelse aanvoerder Mary Earps schoot in afwezigheid van de geblesseerde Millie Bright.

Nederland voegde in de 24e minuut bijna het tweede doelpunt toe toen Gilles Roord een schot sloeg dat via de lat stuiterde.

Nadat James en de Nederlandse aanvoerder Sherida Spitze hun inspanningen te hoog hadden afgevuurd, verdubbelden de bezoekers hun voorsprong toen Carter er niet in slaagde de rebound te onderscheppen en Bernstein profiteerde en laag schoot.

Earps dook en ving de bal met haar handschoen, maar zag hem langs haar heen in de bal glijden, waardoor ze gefrustreerd de grasmat raakte.

Bij de pogingen van Engeland om vóór rust te reageren, groef Kelly naast, en het schot van James werd opgevangen door Van Domselaar en de kopbal van Bronze miste.

Wegman's reactie bij de pauze was om Kelly weg te halen en Beth Mead te pitchen voor haar terugkeer naar Engeland, iets meer dan een jaar nadat ze een voorste kruisbandblessure had opgelopen, voordat de push verder ging met het schot van James in de tribune.

Engeland kwam daarna snel weer op gelijke hoogte dankzij een snelle brace toen Stanway in de 58e minuut binnenkopte na de pass van James, en Hemp twee minuten later vanaf de rand van het strafschopgebied naar binnen schoot.

READ  Waar kunt u de live-uitzending Nederland vs. Schotland, tv-zender, opstellingen en voorspelling van internationale vriendschappelijke wedstrijden bekijken

Terwijl de ploeg van Wegman op zoek ging naar een winnaar kopte Meade naast en zag Toon – die in de 68e minuut inviel – een schot van Kaitlin Dykstra afketsen, voordat Earps werd afgewezen door Leke Martens.

Het leek erop dat de inspanningen van Engeland tevergeefs zouden zijn, maar kort daarna, toen de wedstrijd de blessuretijd inging, stuurde James een bal naar de verre paal, scoorde Toon en ontplofte Wembley.

About the Author: Annelijn Mansfelt

'Social media-expert. Bekroonde koffie-nerd. Algemene ontdekkingsreiziger. Probleemoplosser.'