Portugal plaatste zich na een late strafschop en VAR voor het WK vrouwenvoetbal en versloeg Kameroen met 2-1

In Waikato Stadium, Hamilton: Portugal 2 (Diana Gomez 22′, Carol Costa pen 90 + 4′) Kameroen 1 (Agarnachot 89 KWD.). HT: 1-0.

Portugal kwalificeerde zich voor het eerst voor de FIFA Women’s World Cup nadat Carol Costa’s blessuretijd een dramatische 2-1 overwinning bezegelde en de harten van Kameroen brak.

Costa’s nadrukkelijke finish in de kwalificatie op woensdagavond in Hamilton was het historische moment in een competitie die ze lange periodes hebben gedomineerd, zij het zonder de rest van een voorsprong van twee doelpunten.

Portugal kreeg een strafschop in een VAR-review toen de Kameroense verdediger Estelle Johnson een schot blokkeerde dat haar arm raakte terwijl ze een wanhopige redding maakte.

Costa scoorde vanaf de penaltystip in de 94e minuut om het doelpunt van de aanvoerder van Kameroen Agara Nchot in een hectische finish af te keuren.

Carole Costa viert de late penalty die Portugal voor het eerst naar het WK vrouwenvoetbal stuurde

Martin Hunter/Fotosport

Kameroen dacht dat ze in de 85e minuut gelijk hadden gemaakt toen Michaela Abam slim een ​​pauze afrondde, maar het was buitenspel – bevestigd door de VAR – dat de woede van de Afrikaanse ploeg opwekte onder de 1.132 fans in het Waikato Stadium.

Het afgekeurde doelpunt leek de ontembare Lionesses energie te geven, die vier minuten later reageerde toen Nachot een chaotisch doelpunt scoorde na Diana Gomez’ opener in de eerste helft voor Portugal.

De spanningen waren hoog omdat er zoveel op het spel stond – een plaats in de World Cup van dit jaar in Australië en Nieuw-Zeeland – en er was een explosie van emotie bij fulltime.

READ  Musea kunnen vanaf 5 juni open, en cafés kunnen de gasten binnen bedienen: De Jonge

Kameroen, dat zich kwalificeerde voor de laatste twee WK’s in 2015 en 2019, verkeerde in een staat van ongeloof na een vernietigende nederlaag.

De beste resultaten van Portugal in het vrouwenvoetbal zijn de twee kwalificaties voor het EK in 2017 en 2022.

Portugal zal deze nacht in Hamilton nooit vergeten.

Hun jubelende spelers en staf gingen het veld op na Costa’s penalty – toen fulltime – om de beste avond van het team te vieren.

Er komt misschien nog meer als ze tegen de Verenigde Staten, de titelverdediger en Nederland spelen in de groepsfase van de Wereldbekerfinale in Nieuw-Zeeland.

Portugal versloeg afgelopen vrijdag Football Firenze met 5-0 in het Waikato Stadium, maar hun verblijf in Hamilton draaide om deze wedstrijd.

Ze controleerden de bal vanaf het begin en kwamen bijna op voorsprong toen de kopbal van Kika Al Nazareth in de derde minuut op de paal belandde.

Nazareth en superster Jessica Silva zorgden de hele nacht voor problemen voor Kameroen.

Kameroen zag er gedemoraliseerd uit en zakte dieper terwijl de Portugezen zich een weg naar voren baanden.

De onvermijdelijke doorbraak kwam doordat Nazareth opnieuw de paal raakte, met een prachtige vrije trap, en Gomez die de rebound prikte.

Kameroen dreigde in de eerste helft, maar Portugal was voor rust dichter bij hun tweede doelpunt toen Diana Silva naast ging en het krachtige schot van Gomez werd gered door de 16-jarige doelman Cathy Villa.

Portugal keert terug naar Nieuw-Zeeland voor zijn drie groepsduels.

De Portugezen kregen vroeg in de tweede helft meer kansen – Andrea Norton rammelde de lat vanaf 30 meter afstand – maar Kameroen stelde toch de leiding veilig, want de stand bleef 1-0.

READ  WK-kwalificatietoernooien vrouwen: Ierland versloeg Nederland om hun hoop op kwalificatie te vergroten

Het grote moment

De VAR vroeg de Australische scheidsrechter Casey Ripplett om te controleren of Johnson inderdaad een schot op doel met haar arm had geblokkeerd in de derde van 11 minuten blessuretijd.

De penalty werd toegekend en Costa schoot laag naar links van Villa om Portugal naar het WK te sturen.

De grote afbeelding

Portugal voegt zich samen met Haïti, dat woensdag in Auckland in de andere play-off met 2-1 won van Chili, om zich voor het eerst ook te plaatsen voor het WK.

De finale van donderdag in Hamilton, tussen Paraguay en Panama om 14.00 uur, zal de 32e WK-selectie voor het toernooi bevestigen.

Portugal keert op 27 juli terug naar Hamilton voor hun tweede Groep E-wedstrijd tegen Vietnam.

Ze begonnen het WK tegen Nederland in Dunedin voor de derde wedstrijd tegen de VS in Auckland.

Bekijk voetbal Ferenc vs Argentinië live verslaggeving van de WK-kwalificatiewedstrijden voor vrouwen Sky Sports of stream door Sky Sports nu.