Nederland versloeg Duitsland voor de 5e keer en België versloeg Polen

Nederland eindigde als vijfde en België als zevende in het Heren Rugby Europe Championship 2024 na twee voorwedstrijden in de finale zondag in het spectaculaire Stade Jean Boin in Parijs.

Het was de finale op de 7e plaats en België versloeg eerst Polen met 34–8.

De Belgen kwamen uit de val en scoorden in de derde minuut een briljante openingspoging via Simeone Sonnen. De impasse werd vervangen door Hugo de Franck.

De Frank trapte een strafschop in de 10e minuut voordat Polen drie punten scoorde via stand-off Wojciech Piotrovic.

België scoorde daarna nog twee pogingen, één bekeerd door De Frank, om bij rust met 22-3 voor te staan.

Die pogingen kwamen van vleugelspeler Thomas Wallraff en hoer Vincent Dausia.

Polen deed zijn best om weer op het veld te komen, maar in de 53e minuut scoorde Hughes Bastien de Franc op de achterste rij een poging om de voorsprong van België uit te breiden naar 29-3.

Met beide teams een achterstand van 14 punten vanwege gele kaarten scoorde Polen een prima try.

Na goed opbouwwerk en goede offloads scoorde scrumhalf David Blichta. Die bleef onveranderd op 29-8.

Beide teams werden vervolgens teruggebracht tot 13 elk voor een spreuk met elk één gele kaart.

Het was toepasselijk dat België de zaken afrondde toen aanvoerder Jens Dorfs hun vijfde poging vanaf het middenveld scoorde.

Het bleef ongewijzigd, maar ze wonnen met 34-8.

Thomas de Molder, het achtste reekshoofd van België, werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

“Ik ben blij voor de spelers, de staf en het bestuur”, zei de Belgische bondscoach Laurent Dossett. De spelers verdienden deze overwinning.

READ  Deal bereikt voor 900.000 nieuwe woningen - maar waar worden ze gebouwd?

“Nu de zaken rond zijn, zullen we van het moment genieten en dan gaan bouwen aan 2025. Onze droom is om nog verder te gaan in de toekomst van het Rugby World Cup.”

Kapitein Dorfs zei: “Ik ben erg trots op het team. Op één slechte wedstrijd tegen Duitsland na hebben we dit jaar een heel goed toernooi gehad.

“We hebben de druk al vroeg in deze wedstrijd opgevoerd en ik denk dat dit ons klaarstoomde voor de overwinning. Er gaat veel vooruit.

Man of the Match De Molder zei: “Het was een geweldige wedstrijd voor België en we zijn blij met de overwinning.

“Vanaf hier willen we verder bouwen.”

De Poolse bondscoach Chris Hitt zei: “We weten dat we goed kunnen spelen, het gaat om dat geloof en vertrouwen. We hadden een aantal goede punten tijdens de wedstrijd, maar soms ging de bal niet onze kant op.

“We zijn allemaal teleurgesteld, maar ik kon niet trotser zijn op de jongens.”

De Poolse aanvoerder Grzegorz Buczek zei: “We hebben goed rugby gespeeld, open rugby, maar alle eer aan België dat ze goed hebben gespeeld.

“Dit is mijn laatste wedstrijd voor mijn land. Het team is altijd het belangrijkste en ik ben erg trots om Polen te vertegenwoordigen.

Als gevolg hiervan staat Polen op de laatste plaats in het algemeen klassement voor 2023 en 2024 en zal het uit deze positie degraderen.

Vervolgens versloeg Nederland Duitsland met 45-0 in de finale op de 5e plaats.

Beide ploegen misten al vroeg trapbare strafkansen – Duitsland had er twee – en Nederland kwam in de 14e minuut met een goed gewerkte poging op voorsprong.

READ  Rijkste mensen van Nederland (15 mei 2023)

Stand-off Willie du Plessis zag een gat in het Duitse achterveld en stuiterde een fraaie trap naar het centrum van Reinhard Fortuin, die de palen verzamelde en scoorde. Dezelfde man zette zich om en maakte er 7-0 van.

In de 22e minuut trapte Fortuin een penalty om de stand op 10-0 te brengen, en vijf minuten later flipperde scrumhalf Peter Schoonradt voor een try vanaf een lineout drive. Fortuin tikt de lastige omzetting en het staat 17-0.

Vier minuten voor rust werden verschillende spelers van beide kanten geschud en geduwd, en Odin Rooykroeg, de Nederlandse loosehead-prop, en de Duitser Sebastian Rodwell kregen allebei gele kaarten.

Nederland scoorde vervolgens een try met de klok op rood, waarbij kapitein Koen Blumen op de tweede rij een enorme dummy gooide en vervolgens galoppeerde. Fortuin zette zich om en het werd 24-0.

Tegen de tijd dat de spelers met een gele kaart weer in actie kwamen scoorde Nederland een vierde try in de 48e minuut toen vleugelspeler Bart Wairenga over kopte. Fortuin zette zich om en het werd 31-0.

In de 52e minuut kreeg Louis Paul op de achterste rij van Duitsland een gele kaart, en minuten later kreeg ook nummer 8 van Nederland, Christopher Raymond, een fout gemaakt.

Wirenka scoorde in de 61e minuut opnieuw en het werd 38-0 toen Fortuin zich opnieuw bekeerde.

Drie minuten later maakte Wierenga zijn hattrick compleet en een nieuwe zijlijnconversie van Fortuin bracht de stand op 45-0.

David Andersen, in de plaats van Nederland, werd pas laat veroordeeld tot zonde, maar het eindigde zoals het was

READ  De Nederlandse regering vroeg om ASML-export naar China te beperken

Achterste rij Nederland Wolf van Dijk werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

Hoofdcoach Lynn Jones van Nederland zei: “Dat is alles wat we wilden. Duitsland zag er goed uit in de eerste twintig minuten, maar wij kwamen terug en domineerden vanaf dat moment.

“We worden steeds beter, de spelers beginnen een consistentie van talent te bieden en we willen nu doorzetten volgend seizoen.”

Kapitein Blumen zei: “Ik moet Duitsland de eer geven, ze kwamen vliegend naar buiten, maar we zetten ze onder druk en toen begonnen we goed aan te vallen.

“Ik was blij om het zelf te proberen, maar het gaat om het team en we worden steeds beter en we zijn enthousiast over de toekomst.”

Man van de wedstrijd van Dijk zei: “Ik ben blij met het resultaat, we hebben ervoor moeten vechten.

“Alle jongens hebben hard gewerkt en wij werden beloond.”

De Duitse bondscoach Marc Kuhlmann zei: “Nederland verdiende het om deze wedstrijd te winnen, we maakten te veel fouten en het was een teleurstellend einde van de campagne.

“We eindigden als zesde in het algemeen klassement, wat meer was dan we aan het begin van de competitie hadden verwacht, maar we blijven het vanaf hier proberen.”

Kapitein Jorn Schröder van Duitsland zei: “Het was een zware dag voor ons op kantoor.

“We misten een paar punten bij de start en daarna stonden we de rest van de wedstrijd op een achterstand. Nederland speelde goed en benutte de kansen.”