Nederland maakt een einde aan de Olympische hoop van Engeland

Hoe vaak zie je een team ongelukkig het veld verlaten nadat ze met 6-0 hebben gewonnen?

Ondanks de 6-0 overwinning op Schotland van dinsdag zal Engeland de Olympische Spelen van 2024 mislopen na een onwaarschijnlijke finish in Groep 1 van de UEFA Nations League A, die dient als kwalificatieproces voor de Spelen van Parijs volgende zomer.

Damaris Egurola – die drie interlandtreffers scoorde in 26 wedstrijden – scoorde tweemaal in blessuretijd voor Nederland en tegelijkertijd tegen België – de nederlaag leek Engeland te hebben gered.

Die doelpunten leverden Oranje een 4-0 overwinning op en, met de kleinste marge, een plaats in de halve finales van de Nations League ten koste van Engeland.

Na het EK 2022 te hebben gewonnen en afgelopen zomer naar de WK-finale te zijn gegaan, begonnen de Lions de groep als duidelijke favoriet. Na vijf speelronden staat de ploeg van Sarina Weigman echter op gelijke hoogte met Nederland op negen punten. Het plus-1 doelsaldo van Engeland was het probleem, waarbij Nederland met plus-4 aan de laatste reeks wedstrijden begon.

De UEFA gebruikt onderlinge resultaten op het gebied van doelsaldo en gescoorde doelpunten als de top drie van tiebreaks in de Nations League, maar is niet effectief tussen de Engelsen en de Nederlanders. Door het doelpunt van Renate Johnson in de 90e minuut versloeg Nederland Engeland met 2-1 in september, terwijl de Lions afgelopen vrijdag van 2-0 achter kwamen en in blessuretijd met 3-2 wonnen. Ella Duin.

Wanneer de wedstrijden van dinsdag beginnen, zal Engeland wat hulp nodig hebben in de vorm van een Belgische overwinning of gelijkspel, of op zijn minst een overwinning met drie doelpunten op Nederland. De vreemde situatie werd nog verergerd door het feit dat Engeland als GB naar de Olympische Spelen zou gaan en spelers van de Schotse kant zou kunnen bevatten die het toernooi in Hampton Park organiseerden.

READ  Junior Hockey World Cup: België, dat Spanje versloeg in een shoot-out, speelt hun 5-6 play-off-wedstrijd tegen Nederland. Hockey Nieuws

Dit maakte het voor zowel Engeland als Nederland noodzakelijk om het scorebord in de gaten te houden, en de noodzaak voor de Lions om snel en vaak te scoren.

En zij droegen hun steentje bij: Alex Greenwood stapte in de 12e minuut op het bord en Lynette Bierenstein zou in de 34e minuut in het Koning Willem II Stadion hetzelfde doen voor Nederland en voor Engeland was dat geen probleem. Lauren James scoorde tweemaal in minder dan een minuut, en een doelpunt van Beth Mead in de eerste helft bracht haar team op 4-0.

Met de scores die ze hadden, vertrok Engeland – dankzij de vijfde tiebreak, doelpunten gescoord in alle groepswedstrijden – naar Parijs, en de Nederlanders zouden vertrekken.

Binnen vier minuten ging het beter voor Engeland toen Fran Kirby er in Glasgow 5-0 van maakte, waardoor de Leeuwinnen een voorsprong kregen op doelsaldo. Die troost verdween echter zes minuten later toen Bierenstein er een tweede aan toevoegde, waarbij beide ploegen een verschil van zes doelpunten hadden en Engeland met veertien doelpunten aan de leiding stond in Groep 1, één meer dan het totaal van Nederland van dertien.

Het zorgde voor een verbluffende tribune-finish waarin drie doelpunten in blessuretijd werden gescoord in twee wedstrijden. Eerst scoorde Egurola in de extra tijd, waardoor Nederland een verschil van ruim zeven doelpunten en een eerste plaats in de groep opleverde.

Hampton Park en vrijwel tegelijkertijd kreeg Lucy Bronze de knipoog naar de nummer zes van Engeland. De Lions voerden opnieuw de groep aan wat betreft gescoorde doelpunten. Natuurlijk is het.

READ  Voormalig uitblinker softbal helpt Nederland Europees kampioenschap softbal voor dames te winnen

Engeland hurkte neer op het middenveld en dacht dat ze de klus zeker moesten klaren. Hoe lang kan de wedstrijd Nederland-België nog duren?

Helaas deed Egurola genoeg om opnieuw toe te slaan en kopte de inzwaaiende voorzet van Lyon-middenvelder Romy Leuchter binnen.

Het resultaat? Nederland staat op doelsaldo en voegt zich in de halve finales van de Nations League bij Frankrijk, Spanje en Duitsland. Nu Frankrijk verzekerd is van een Olympische plek, moet Nederland de finale van de Nations League bereiken, of als derde eindigen, afhankelijk van het Franse tarief, om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van volgende zomer.

Voor Engeland arriveerde de boodschap op mobiele telefoons en tablets, waardoor de zeldzame aanblik van spelers verwoest werd na een 6-0 overwinning.