FIFA Women’s World Cup: Dean Parallo scoorde een late strike toen Spanje Nederland met 2-1 versloeg in extra tijd om de halve finale te bereiken.

Tiener Salma Baralulolo scoorde een extra-time winnaar toen Spanje Nederland met 2-1 versloeg op vrijdag om een ​​halve finale op te zetten met Japan of Zweden op het WK Dames.

Na een spannende 90 minuten in Wellington scoorde Mariona Caldente een penalty in de 81e minuut voor Spanje, voordat de Nederlandse Stephanie van der Gracht 10 minuten later in extra tijd gelijk maakte.

Terwijl de kwartfinale schijnbaar op weg was naar strafschoppen, leverde de 19-jarige invaller Paralluelo in de 111e minuut een verbluffende solo-inspanning om Spanje voor het eerst naar de laatste vier te sturen.

Ze staan ​​nu dinsdag in Auckland tegenover Zweden of Japan, terwijl wedstrijden voor Oranje vier jaar geleden werden verslagen.

“Het is nu moeilijk”, zei van der Gracht, wiens laatste voetbalwedstrijd een veelbewogen wedstrijd was – hij kreeg een strafschop tegen voor een volley en maakte vervolgens de gelijkmaker, voordat Paralluelo’s beslissende, late tussenkomst.

“We hadden een kans in de extra tijd en we scoorden niet, zij hadden een kans en ze scoorden. Dat is voetbal.”

Spaanse spelers vieren feest met supporters na het verslaan van Nederland in het Wellington Stadium. Foto: AFP

Het was een beloning voor het gecontroleerde aanvallende voetbal van de als zesde geplaatste La Roja, die zijn kalmte herwon na een 4-0 nederlaag in de groepsfase tegen Japan.

De 90 minuten van de normale speeltijd werden grotendeels gedomineerd door Spanje – en enkele VAR-beslissingen – maar het was echt Nederland dat er sterker uitkwam in de verlenging, met invaller Paralluelo in de tweede helft die de tegenaanval deed.

Het Spanje van Jorge Vilda domineerde de eerste helft, onbeantwoorde 11 doelpogingen.

READ  Motamedi's album met het Rembrandt Trio behoort tot de beste albums van Nederland van 2023

Oranje werd tot twee keer toe snel gered door het houtwerk toen een kopbal van Alba Redondo door doelman Daphne van Domselaar op de paal werd getikt.

De Spaanse aanvoerder Esther Gonzalez, een constante dreiging, schoot een schot in het net uit een misser van Redondo, maar de spits werd door de VAR buitenspel verklaard.

Nederland kwam in de tweede helft weer op de been.

Ze leken klaar om naar voren te gaan toen Lynette Bierenstein in het strafschopgebied viel na contact met Irene Paredes, die een gele kaart kreeg toen de Franse scheidsrechter Stéphanie Frappert naar de stip wees.

Frappert kreeg van de VAR de opdracht om te beoordelen en oordeelde dat er onvoldoende contact was met Paredes, die een gele kaart kreeg, tot groot ongenoegen van Behrenstein.

Spanje ging vanaf de stip op voorsprong via Caldente met nog negen minuten te gaan in de normale tijd nadat een voorzet van Baralullo de arm van Van der Gracht raakte in het strafschopgebied.

Inter Milan-verdediger van der Kraag kopte langs het Kata-doel binnen de tweede paal toen Viktoria Belova hem in de eerste minuut van de blessuretijd vond.

Nederland had de beste kansen in de verlenging, twee keer raak via Bierenstein voordat het beslissende doelpunt van Barcelona-aanvaller Parallulo tegen kreeg.

Wereldspeelster van het jaar Alexia Butellas, herstellende van een knieblessure, werd in de verlenging op de Spaanse bank geïntroduceerd.

Ze zullen het echter zonder verdediger Oihan Hernandez moeten doen voor de halve finales na een gele kaart wegens een overtreding.

READ  Nederland aan slag tegen Bangladesh. Head's eeuw zorgde ervoor dat Australië een grote score behaalde tegen Nieuw-Zeeland | Nationaal