Brinkman speelde de hoofdrol toen Nederland Australië met 3-1 versloeg en brons veroverde op het WK hockey Hockeynieuws

Brinkman speelde de hoofdrol toen Nederland Australië met 3-1 versloeg en brons veroverde op het WK hockey  Hockeynieuws
Bhubaneswar: Kapitein Thierry Brinkman twee keer geraakt Holland Hij leverde een indrukwekkend vertoon van aanvallend hockey om de nummer 1 van de wereld te verslaan Australië 3-1 en pak de bronzen medaille in de Heren FIH WK hockey Zondag.
Brinkmann scoorde in de 35e en 40e minuut, terwijl strafschopexpert Jeb Jansen in de 33e minuut het andere doelpunt voor Nederland maakte.
Het enige doelpunt van Australië kwam uit een strafschop Jeremy Hayward In de dertiende minuut.
Het brons betekent dat Nederland voor de vierde keer op rij op het podium eindigde en ook op gelijke hoogte staat met Australië wat betreft het maximale aantal gewonnen medailles in het indrukwekkende evenement.
Nederland en Australië hebben nu elk tien medailles gewonnen in de 15 edities van het WK.
De Nederlander werd derde in 2010 en tweede in 2014 en 2018 en won de titel in 1973, 1990 en 1998.
Voor drievoudig titelverdediger Australië was het de eerste keer dat ze zonder medaille naar huis terugkeerden nadat ze als vierde waren geëindigd in de editie van 1998. Ze wonnen hier de bronzen medaille in de laatste editie.
Australië domineerde het eerste kwart van de wedstrijd om de derde plaats tussen de verliezende halve finalisten met meer inzendingen in de cirkel, terwijl het jonge Nederlandse team vertrouwde op de tegenaanval.
Blake Govers scoorde in de zevende minuut het Nederlandse doelpunt, maar zijn schot ging naast. Vier minuten later miste aanvoerder Arran Zalewski het doel door een prima pass van Hayward.
De Kookaburra’s verdienden twee strafschoppen en namen de leiding vanaf de tweede pc met nog twee minuten te gaan in het eerste kwart toen Hayward zijn negende doelpunt van het toernooi scoorde.
Beschouwd als de meest aanvallende kant van het toernooi, begon Nederland te groeien vanaf het tweede kwart, dat geen doelpunten opleverde, en de opportunistische poging van Queen Begin ging naast in de 22e minuut.
Australië stond bij rust met 1-0 voor, maar Oranje produceerde in de tweede helft een heel ander team, want in het derde kwart scoorden ze drie doelpunten.
Aanvoerder Brinkman was absoluut op zijn best, speelde op het middenveld, leverde aanvallers en scoorde zelfs zelf doelpunten.
Nadat Jansen scoorde vanaf de vierde pc van Nederland van de wedstrijd, schopte Brinkman twee geweldige velddoelpunten in de 35e en 40e minuut om zijn team op een 3-1 voorsprong te zetten.
Het jonge Nederlandse team zette snel een tegenaanval in en bij veel gelegenheden werd de Australische verdediging gegrepen door de enorme snelheid van de Nederlanders.
Maar het tweede doelpunt van Brinkman – en het derde doelpunt van Nederland – was het gevolg van een verdedigende fout van Australië Tim Howarddie de bal niet correct uit zijn eigen cirkel kreeg.
Nederland dacht met nog zeven minuten te gaan in de finale nog een doelpunt te hebben gemaakt, maar de videoscheidsrechter oordeelde anders.

About the Author: Maaike Taai

'Organisator. Social media-nerd. Algemene communicator. Bacon-geleerde. Trotse pionier op het gebied van popcultuur.'