UEFA Futsal EURO round-up: Portugal, Nederland vieren comeback overwinningen | Futsal EURO

UEFA Futsal EURO-houders Portugal en gastland Nederland wonnen woensdag hun Groep A-openers in Amsterdam toen het toernooi begon in de Ziggo Dome.

Portugal stond al vroeg met 2-0 achter Servië voordat het met 4-2 won, terwijl Nederland een 1-0 rustachterstand tegen Oekraïne omdraaide in een 3-2 overwinning. Groep B begint donderdag in Groningen, terwijl groep A zondag verder gaat in Amsterdam, waar Servië het opneemt tegen Oekraïne en Portugal tegen Nederland.

Servië 2-4 Portugal

Hoogtepunten: Servië 2-4 Portugal

Houders en wereldkampioen Portugal maakten een winnende start, maar moesten terugkomen van twee achterstanden tegen een Servische ploeg die drie van hun 14-koppige selectie miste. Servië sloeg tweemaal binnen zes minuten toen aanvoerder Marko Pršić een penalty omzette en vervolgens een tweede kreeg nadat André Sousahad hem en Andreja Stojcevski snel achter elkaar ontkende.

Het was echter 2-2 bij de rust toen Miguel Ângelo Pauleta opzette en Zicky er een maakte voor Pany Varela. Al vroeg in de tweede helft scoorden Afonso Jesus en Tomás Paço binnen 30 seconden om de wedstrijd in het voordeel van Portugal om te draaien.

Jorge Braz, coach Portugal: “Het is altijd goed om met een overwinning te beginnen, maar ik kan niet hetzelfde zeggen over de manier waarop we de wedstrijd begonnen. Het was niet gemakkelijk, maar in de tweede helft waren we het Portugal dat iedereen kent.”

Belangrijkste statistiek: Portugal scoorde ook twee keer in een minuut om van 2-2 naar 4-2 te gaan tegen Servië in de FIFA Futsal World Cup-ronde van 16 extra tijd in september.

Nederland 3-2 Oekraïne

Hoogtepunten: Nederland 3-2 Oekraïne

Nederland won voor het eerst sinds 2005 een Futsal EURO-finale, ondanks hun eigen nachtmerrieachtige start. Mykhailo Zvarych sloeg al na 52 seconden voor Oekraïne toe met een schot op de turn, maar de gastheren kwamen al snel tot rust en kwamen bijna op gelijke hoogte aan het einde van de eerste helft toen het schot van Karim Mossaoui op de paal werd getipt door Kyrylo Tsypun.

Iets meer dan drie minuten in de tweede periode stond Nederland plotseling met 2-1 voor toen eerste Ovalid Saadouni de lange afstand van Immanuel Kuijk kopte, waarna Mohamed Attaibi een losse bal binnenhaalde. De schitterende finish van Said Bouzambou op iets meer dan tien minuten voor tijd bleek beslissend nadat Petro Shoturma Oekraïne hoop gaf met een laat antwoord.

Mohamed Attaibi, Nederlandse speler: “Geweldig, een bijzonder gevoel. We hebben hard getraind voor dit toernooi. We wilden Nederland trots maken op zaalvoetbal. Voor ons is het een heel groot podium en een grote introductie voor de Nederlandse fans om te zien dat deze sport dit respect verdient.”

Belangrijkste statistiek: Attaibi, die in toernooimarketing werkte en meeschreef aan het finalebod, behaalde zijn 40e internationale doelpunt.