Orléans ster

Het zijn vier lange jaren geweest voor Olympiër Evanni Blondin uit Orleans, die drie keer won. In 2018 was ze een van de gezamenlijke genomineerden om te strijden voor een gouden medaille in het Mass Start-evenement in langebaanschaatsen.

Helaas werden haar dromen om een ​​Olympische medaille te winnen verbrijzeld toen ze in de halve finale viel. Het was misschien wel een van de dieptepunten van haar leven, maar de afgestudeerde van de Garneau High School en het Gloucester Concordes-lid waren vastbesloten om het nog een kans te geven en de afgelopen vier jaar heeft ze hard getraind om zichzelf een kans te geven op verlossing en een kans op die ongrijpbare medaille.

In een telefonisch interview met de Orleans Star gaf de 31-jarige Blondin toe dat ze tijdens de eerste vier races van het WK-seizoen moeite had om haar groove te vinden in singles-evenementen, ondanks het achtervolgingsteam voor vrouwen waar ze in zit. Als lid samen met Isabelle Weidmann en Valerie Malte deden ze het erg goed.

Haar beste resultaat op de 5.000 m was in november de vijfde plaats in Noorwegen, terwijl haar beste resultaat op de 3.000 m in december in Salt Lake City de zesde plaats was. Zelfs in haar major, Team Start, heeft ze maar één keer gewonnen in drie evenementen.

“Ik had niet echt mijn hoogtepunt bereikt voordat ik aan de Olympische Spelen meedeed, dus mentaal voelde ik me niet goed”, zei Blondin vanuit haar huis in Calgary.

Als haar mentale toestand niet goed was op de Olympische Spelen, hielp het niet om 14e te worden op de 3.000m op de openingsdag.

READ  SBJ Media: Fox World Cup-strategie

Met een 13e plaats in de 1500, haar zwakste afstand, twee dagen later, besloot Blondin uit de 5000 te stappen om zich te concentreren op Ploegenachtervolging en Mass Start-evenementen.

Blondin, Weidemann en Maltais waren het nummer één team ter wereld dat naar de Olympische Spelen ging en dit seizoen tot nu toe alle drie de World Cups hebben gewonnen. Japan staat op de tweede plaats en Nederland op de derde plaats.

De plaatsing in de halve finale werd bepaald door hoe snel elk team schaatste in de kwartfinales. De Canadese meiden hadden de op een na snelste tijd na Japan en voor Nederland, wat betekende dat ze het ervaren Nederlandse team moesten verslaan voor een plaats in de finale.

Op 15 februari werden de halve finales en finale gespeeld met een pauze van twee uur.

Schaatsen voor een grote groep Canadese atleten, waaronder leden van de heren- en dameshockeyteams, Blondin, Wiedemann en Maltesse, wisten Nederland een hattrick te bezorgen in de halve finale om een ​​gouden medaille-confrontatie op te zetten tegen Japan, dat het Russische team in de halve finale gemakkelijk versloeg. In de gouden medaillerace kwam Japan snel aan de start en nam na twee en een halve ronde een volledige tweede voorsprong.

Halverwege de race van 12 ronden hadden ze het gat verkleind tot minder dan 0,6 seconde. Met nog twee ronden te gaan, liepen ze slechts 0,4 seconden achter. En toen de bel klonk voor de laatste bocht, liepen ze meer dan drie tienden achter.

Het was duidelijk dat de Japanners moe waren, terwijl de Canadese meisjes de druk hoog hielden. Deze combinatie van vermoeidheid en stress leidde er uiteindelijk toe dat een van de Japanse meisjes een voordeel verloor in de laatste bocht, waardoor ze uit de race viel en de Canadezen de overwinning en de gouden medaille toekende.

“In het begin wist ik niet zeker of we wonnen, omdat ik niet zag wat er gebeurde. Issey deed het, omdat ze vooraan zat, dus ze vierde echt feest. Ik geloofde niet dat we wonnen totdat ik hem op het scherm zag.” sommigen en zien wat we kunnen doen.”

Het beeld van de drie meisjes die samen vieren na het winnen van de gouden medailles door de Canadese schaatsfotograaf Greg Coles is een van de meest iconische beelden van de Olympische Spelen in Peking.

Hoe trots ze ook is op het winnen van een gouden medaille in de ploegenachtervolging, Blondin had nog wat onafgemaakte zaken: de start van het team en een kans op die enkelspelmedaille die haar in 2018 ontging.

“Toen ik naar de halve finale ging (de collectieve start), was ik erg nerveus, wat ik tijdens het WK nooit heb gevoeld”, zei Blondin. “Hoe graag ik er ook niet aan wilde denken om voor Korea te vallen, ik denk dat het nog steeds in mijn achterhoofd zat.”

Ondanks de spanning voor de wedstrijd won Blondin makkelijk de halve finale en stond ze verrassend comfortabel aan de start van de finale.

Toen haar naam werd aangekondigd in het PA-systeem, glimlachte ze van oor tot oor en zwaaide ze naar Canadese supporters op de tribunes.

READ  Wolven: onze mening over Julen Lopetegui

De race verliep vrijwel zoals verwacht met Blondin, Irene Schouten uit Nederland en Francesca Lollobrigida uit Italië, die allemaal streden om positie.

Blondin ging aan de leiding in de laatste bocht met Scottine op haar heup. Toen ze allebei de finish naderden, slaagde Schouten erin haar schaatsblad op Blondin te overtreffen en won ze het evenement met zeshonderdste van een seconde.

Ondanks dat ze het zilver moest pakken, was Blondin blij met het resultaat.

“We schaatsen al zoveel jaren tegen elkaar, totdat we allemaal samen op het podium belanden in wat onze laatste Olympische Spelen zouden kunnen zijn, dat was heel speciaal”, zei Blondin, die lid werd van de Gloucester Concordes Speed ​​​​Skating Club toen ze was acht. Toen ze 12 was, had ze al de regionale kampioenschappen voor leeftijdsgroepen gewonnen.

Ze begon haar carrière als shorttrackspecialist, maar was teleurgesteld dat de sport op dat moment het enige niet-Quebecerse nationale teamlid was. Ik stapte in 2010 over naar de lange baan en verhuisde naar Calgary om dichter bij de trainingsfaciliteit van het nationale team te zijn. De rest, zeggen ze, is geschiedenis en nu is Blondin meervoudig Olympisch medaillewinnaar.

Dus dit zijn echt haar laatste Olympische Spelen? “Ik ben een erg sterke wielrenner, dus je weet maar nooit”, zegt Blondin, mogelijk verwijzend naar een zomer/winter Olympische dubbelganger zoals Clara Hughes.