Olympic-Hockey-Nederland versloeg Groot-Brittannië met 5-1 in hockeyfinale dames | Mighty 790 KFGO

Door Daniel Leucink

TOKYO (Reuters) – Nederland speelt voor de vijfde keer op de Spelen van Tokio in de finale van het Olympisch hockeytoernooi voor vrouwen na een overwinning van de Olympische kampioen van Rio in 2016, Groot-Brittannië met 5-1.

Nederland kwam op voorsprong toen Lauren Luring in de eerste helft haar tegenstander inhaalde en haar voorzet de 21-jarige pionier Felice Albers bereikte die de bal door de benen van de Britse keeper Madeleine Hinch schoot.

Nederland, dat op de Spelen van Rio in 2016 zilver won na twee keer op rij de eerste plaats te hebben behaald op de Olympische Spelen van 2008 en 2012, verdubbelde de voorsprong met een krachtig schot van Marlos Keitles binnen een minuut.

In de eerste 15 minuten van de wedstrijd waren de doelpunten een klap voor de Britse kant, die niet veel deed tegen de Nederlandse gouden medaillewinnaars.

Groot-Brittannië versloeg het Nederlandse team door een penalty shootout in de finale van de Rio Games 2016 om de gouden medaille te winnen. In Tokio was de kloof tussen de twee partijen te groot voor Groot-Brittannië om over te steken.

Nederland had voor aanvang van de halve finales al 21 goals gescoord, terwijl het slechts twee van zijn vorige wedstrijden in het toernooi moest incasseren.

Na een rustpauze bezorgden de goals van Maria Versur en Albers Nederland een 4-0 voorsprong.

Voordat Frederick Matla het voor Nederland kon doen, trok Groot-Brittannië een doelpunt terug toen Kissel Ansley een strafcorner intikte om de eindstand te regelen.

READ  Dwits - Nieuws - Bits of the Benelux: Een verhaal over drie koningen zorgt voor feestvreugde in de Benelux

Nederland speelt vrijdag in de finale tegen Argentinië of India om brons tegen Groot-Brittannië.