Nederland weer aan kop in dameshockey

Nederland won hun derde Olympische dameshockeytitel in vier wedstrijden na een 3-1 overwinning op Argentinië in Tokio.

Nederland werd de eerste vrouw die vier gouden medailles won in hockey, na het verslaan van Australië, dat drie titels won. Geen enkel ander land heeft er meer dan één.

Een strafschop van Margot van Geffen en twee van Kaia van Masaker brachten Oranje in het tweede kwart op weg.

Argentinië had moeite om in de wedstrijd te komen en had niet zoveel geluk toen Van Masaker’s eerste schot na een penalty Sofia Tocalino op de doellijn schopte.

En ze verkleinden het verschil in de eerste helft toen de strafschop van Agustina Gorzelani over de benen van doelman Josen Koning kruiste.

De Zuid-Amerikanen waren na de rust meer in het spel, maar de Nederlanders waren enigszins comfortabel met de overwinning met 1984, 2008 en 2012.

Groot-Brittannië, de kampioen van 2016, vocht eerder om de bronzen medaille veilig te stellen toen ze India nipt met 4-3 versloegen.

Groot-Brittannië scoorde twee doelpunten in het tweede kwart voordat het een strafschop voor Georgette Cor India op het scorebord zette.

Een paar minuten later maakte Kaur nog een penalty gelijk, voordat het velddoelpunt van Vandana Kataria India voor rust met 3-2 op voorsprong zette.

Gemiste goals van de Britse aanvoerders Holly Bernie Webb en Grace Balddon zorgden echter voor de overwinning voor een team dat het sinds hun overwinning in Rio soms moeilijk had.