Kromowidjojo sluit zich aan bij elitegroep met goud op 50 meter vlinderslag op Wereldkampioenschappen in Abu Dhabi

Nederlands drievoudig Olympisch kampioene Ranomy Kromwidjogo pakte zondag haar tweede gouden medaille op de 15e Fina Wereldkampioenschappen Zwemmen (25m) Abu Dhabi 2021 in de Al Ittihad Arena.

Nadat Kromwedjogo haar land op zaterdag aan het goud hielp op de gemengde 4x50m, won ze goud op de 50m vlinderslag voor vrouwen in een nieuw toernooirecord van 24,44 seconden.

Lees verder

Kromovedjogo, winnaar van de gouden medaille in 2018, werd de derde vrouw die meerdere keren de 50 meter vlinderslag won op de Wereldkampioenschappen korte baan, na de Amerikaanse Jenny Thompson (3) en de Zweedse Therese Alshamar (2).

De Zweedse Sarah Schustrom (24,51), die ook de kans had om de derde vrouw te worden die de race meerdere keren won, moest het zilver pakken, voor het Amerikaanse duo Claire Krzan (24,55) en Tori Hoske (24,88) voor de derde en vierde plaats, respectievelijk.

Ondertussen won Benjamin Proud goud bij de mannen op de 50 meter vrije slag en de eerste medaille voor het Britse team op het toernooi. Hij scoorde 20.45, voor de Amerikaan Ryan Heald (20.70) en de Canadees Joshua Edwards (20.76).

“Het was een geweldige wedstrijd en ik ben erg blij dat ik de race heb kunnen rijden die ik wilde wanneer het er toe deed”, zei Proud.

“Ik ben erg blij dat ik deze titel aan mijn naam heb kunnen toevoegen. Ik ben blij dat ik een medaille om mijn nek heb.”

Italië begon goed met goud op de 4x50m vrije slag estafette voor heren. Ze scoorden 1: 23,61 minuten om de race voor de Russische Zwemfederatie 1: 23,75 en Nederland 1: 23,78 te finishen.

READ  Nederlandse nationale oliemaatschappij verlengt duurzaamheidsdeal met waterstofconsortium tot Parijs 2024

Toen voltooide Kliment Kolesnikov van de Russische Zwemfederatie de dubbel. Hij won de 100 meter wisselslag mannen (51,09) en pakte daarna de titel op de 50 meter rugslag bij de mannen in 22,66.

De Israëlische Anastasia Gorbenko (57.80) won de 100 meter wisselslag van Beryl Gastaldello uit Frankrijk en Maria Kameneva van de Russische zwemfederatie.

Bingjie Li voltooide een dubbel op het toernooi door de 400 meter vrije slag voor vrouwen te behalen met een tijd van 3:55,83.

Nadat ze eerder goud had gewonnen op de 800 meter vrije slag, leidde ze helemaal naar de overwinning op de Canadese Summer McIntosh en de Hong Kong’s Siobhan Hughey.

De Verenigde Staten sloten de avond af met de 4x200m vrije slag estafette voor mannen (6:47.00 uur) en pakten daarmee hun vijfde gouden medaille van het toernooi. De Russische Zwemfederatie en Brazilië wonnen de zilveren en bronzen medailles.

Ondertussen ging de opwinding verder in het High Diving Stadium op Yas Bay, met de eerste helft van de kwalificatiewedstrijden voor hoogduiken voor heren voor het Fina Wereldkampioenschap 2022 in Fukuoka, Japan.

Zeven van de top acht van de Wereldkampioenschappen strijden in Guangzhou 2019, maar als de resultaten op de openingsdag een indicatie zijn, kunnen er nieuwe gezichten op het podium staan.

Na de eerste twee rondes leidde de Roemeen Konstantin Popovici met 210,60 punten. Popovici scoorde 9 punten over de hele linie in de eerste ronde. Vervolgens verbaasde hij het publiek in de tweede ronde door de zwaarste duik van de dag te maken.

“Dit evenement is een test voor mij van nieuwe dingen die ik doe”, zei Popovici. “Na het laatste Red Bull-evenement besloot ik dat ik mijn spel moest opvoeren. Ik ging naar Italië en Canada om te trainen met het Canadese nationale team. Het was hard werken, maar het loont. Ik voelde me opgelucht en ik ben blij.”

READ  Sky Sport-presentatoren Goran Paladin en Christina Eide over waarom de FIFA Women's World Cup belangrijk is voor Nieuw-Zeeland

Bijgewerkt: 19 december 2021, 19:19 uur