Handballers dicht bij het EK na een ruime overwinning op Turkije

Handballers dicht bij het EK na een ruime overwinning op Turkije | Andere sporten

VideoDe Nederlandse handbalsters moesten zich met hun indrukwekkende overwinning op Turkije vrijwel zeker kwalificeren voor het EK in 2022. Het team van bondscoach Erlinger Richardson won met 32-24 in een lege gymzaal in Eskişehir. Zo eindigde de oranje als tweede in de groep kwalificatiewedstrijden, waardoor ze zich rechtstreeks kwalificeren voor de laatste ronde.

Sportredacteuren

Laatste update:
20:13

Toen de Sloveense leider later diezelfde dag Polen versloeg, was de plaatsing al bevestigd. Zo niet, dan moeten de handbalmannen in hun laatste groepswedstrijd tegen de Polen nog hard werken op hun thuisbasis op de basis in Almere. Nederlandse handballers hebben maar één keer meegedaan aan een EK. Dat was januari 2020 in Noorwegen. Daarna werd het team uitgeschakeld in de groepsfase.

Hoekspeler Alec Smit was een van de uitblinkers van Oranje. Hij scoorde zes keer. Topscorer van de ploeg, Kay Smits, scoorde vijf treffers. Superster Luke Staines bleef lang op de bank. De teamster speelde alleen het laatste kwartier. Danny Biggins, Rutger Ten Feldi, ISO Slaughterers en Samir Binghanem scoorden vier doelpunten.

De mannen van Richardson hadden een sterke start en vorderden erg snel (13-7). De Turken leken op dat moment wat zwak, maar maakten tegen het einde van de wedstrijd een goede comeback. In de eerste helft was de stand 15-12 in het voordeel van Nederland.

In de tweede helft bleven de gastheren, die nog een kwalificatiewedstrijd moesten winnen, hard drukken. Pas van 22 naar 21 slaagde het Nederlands elftal erin om hun dekking wat strakker te maken. De introductie van Steins bracht meer snelheid en beweging in het team. Het resultaat was dat Turkije amper langs doelman Bart Ravensburgen wist te passeren en dat de schoten op het Turkse doel bijna allemaal schoten waren.

“Het was misschien niet ons beste spel, maar winnen is erg belangrijk.” “We zullen de wedstrijd tussen Slovenië en Polen in onze hotelkamer bekijken en hopen daarna een klein feestje te hebben”, zei spelmaker Biggins na de wedstrijd op Ziggo Sport.

Baijens speelde het grootste deel van de wedstrijd de rol van Steins. Richardson heeft zijn belangrijkste spelers gered, die ook volop actief is bij zijn club, Paris Saint-Germain. “We hadden een aantal slechte etappes, die wat slordig waren, maar in de tweede helft hebben we het goed uitgekozen. Met Luke in het team was er meer snelheid en scoorden we veel gemakkelijkere doelpunten.”