Frankrijk 2-1 Nederland (13 oktober 2023) Wedstrijdanalyse

Kylian Mbappé hielp Frankrijk zich te kwalificeren voor het EK van volgend jaar door vrijdag tweemaal te scoren in een 2-1 overwinning op Nederland, wat een perfecte zesde overwinning in Groep B opleverde.

Voorafgaand aan de wedstrijd van vrijdag in de Johan Cruijff Arena werd er gesproken dat de 24-jarige aanvoerder van Frankrijk uit vorm was nadat hij in vier wedstrijden niet had gescoord voor Paris Saint-Germain, maar de internationale plicht maakte snel een einde aan zijn doelpuntendroogte.

– Stream op ESPN+: LaLiga, Bundesliga, meer (VS)

Mbappé opende de score al in de zevende minuut toen hij Lucharel Gertruida versloeg na een voorzet vanaf de rechterkant van Jonathan Klaus en langs Brighton-doelman Bert Verbruggen schoot, die zijn debuut maakte voor Nederland.

Dit is Mbappé’s 41e internationale doelpunt en evenaart het record van de Franse legende Michel Platini. Olivier Giroud, topscorer aller tijden van Frankrijk, kwam in de tweede helft van de bank, maar kon niet meer toevoegen aan zijn 54 doelpunten.

Mbappé verdubbelde de voorsprong in de 53e minuut toen hij passes uitwisselde met Adrien Rabiot aan de rand van het Nederlandse strafschopgebied voordat hij een schot over Verbruggen afvuurde.

Feyenoord-middenvelder Quilindsche Hartmann, die zijn volledige internationale debuut maakte, maakte tien minuten voor tijd de 2-1 toen hij Mike Maignan versloeg bij de eerste paal van de Franse doelman. Dit was het eerste doelpunt dat Frankrijk, de tweede plaats op het WK, kreeg in de kwalificatiegroep.

Door de tweede nederlaag van Nederland tegen Frankrijk in de kwalificatiewedstrijden werd Nederland derde achter Griekenland, dat vrijdag met 2-0 van Ierland won en daardoor opklom naar de tweede plaats.