Argentinië versloeg Nederland om door te gaan naar de halve finales

DOHA, Qatar – Argentinië versloeg Nederland met 4-3 na strafschoppen na een 2-2 verlenging in de WK-kwartfinaleklassieker van vrijdag om een ​​halve finale tegen Kroatië op te zetten.

Doelman Emiliano Martinez was de held in de shootout voor de Zuid-Amerikanen nadat Lionel Messi met twee doelpunten voorsprong in de laatste minuten van de normale speeltijd Argentinië zag verliezen.

De Nederlandse invaller Wood Wekhorst scoorde twee late goals – de tweede met een inventieve vrije trap in de 11e minuut blessuretijd – terwijl Nederland zich terugvecht met nog zeven minuten normale speeltijd om extra tijd af te dwingen.

Argentinië was klaar voor de laatste vier nadat Messi een briljante assist gaf aan Nahuel Molina en een klinisch doelpunt maakte vanaf de penaltystip.

“Het is heel blij, een grote opluchting”, zei Messi. “We wilden geen extra tijd of penalty’s. We hebben veel geleden door hoe alles ging, maar dit is de kwartfinale van het WK. We weten hoe we moeten lijden als het onze beurt is, maar we staan ​​in de halve finale.” -laatste.

“Het is prachtig, iets indrukwekkends”, voegde hij eraan toe.

Lionel Messi uit Argentinië viert feest na de WK-kwartfinale tussen Nederland en Argentinië in het Lusail Stadium in Qatar, zaterdag 10 december 2022. De wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel. (AP/Ricardo Mazalan)

Voor Oranje was het een bitter teleurstellend einde van hun toernooi en ze hebben nu zes van hun laatste acht shoot-outs bij grote kampioenschappen sinds 1992 verloren.

“We hebben het hele jaar geoefend met penalty’s en ondanks alles verloren we. Het is jammer”, zei coach Louis van Gaal.

READ  Nederland Wereldkampioenschappen Schaatsen Enkele Afstand | Nationaal

“Als coach wil ik alles onder controle hebben. Daarom heb ik de spelers gevraagd hun clubs te beboeten en dat hebben ze allemaal gedaan. Maar je kunt niet winnen als je beide mist. Je kunt zo’n streak niet breken’, zei hij.

Lucille Stadium werd de thuisbasis van Argentinië, met de meeste van de 88.235 supporters van het Zuid-Amerikaanse team die alleen oranje shirts droegen in de menigte.

Maar iedereen werd getrakteerd op een opwindend nachtelijk drama dat zaterdag om 1 uur lokale tijd uiteindelijk ten einde liep.

Na een aarzelende start sloeg Messi tien minuten voor rust toe en maakte de openingstreffer voor zijn ploeg.

De Argentijnse doelman #23 Emiliano Martinez redt een schot van de Nederlandse verdediger #04 Virgil van Dijk tijdens een penalty shoot-out tijdens de Qatar 2022 World Cup kwartfinale voetbalwedstrijd tussen Nederland en Argentinië in het Lusail Stadium, ten noorden van Doha op 9 december. , 2022. (FRANCK FIFE / AFP)

Hij gaf geen idee van zijn bedoelingen en splitste de Nederlandse verdediging tussen Daley Blind en Virgil van Dijk met een stijlvolle omgekeerde pass in het pad van Molina.

Van Gaal voerde tijdens de rust een dubbele wissel door en verving Bergwijn en Martin de Roon door Dean Koopmeiners en Steven Berghuis op het middenveld.

Maar toen Oranje veel balbezit zag, was hun spel te voorspelbaar en argeloos.

Vrije trap geniaal

Argentinië breidde de voorsprong uit in de 73e minuut nadat Marcos Acuña werd gestruikeld door Argentijnse spelers in het strafschopgebied.

Oranje ging echter niet met een kreet naar buiten – zeven minuten voor tijd scoorde hij een doelpunt met een schuine kopbal van Wekhorst uit een voorzet van Berkuis van diep.

READ  De kleine Nederlandse stad Zeewolde ondersteunt het grootste Facebook-datacenter

Tien minuten extra tijd gaven het Nederlandse zelfvertrouwen een boost en – getemperd door twee massale botsingen – schoven ze Van Dijk naar voren en schoten de ballen in het strafschopgebied.

Diep in de verlenging leidde een van die hoge ballen tot een vrije trap net buiten het strafschopgebied.

Nahuel Molina uit Argentinië viert zijn openingstreffer tijdens de WK-kwartfinale voetbalwedstrijd tussen Nederland en Argentinië in Lusail Stadium, Qatar, vrijdag 9 december 2022. (AP/Hassan Ammar)

Koopmeiners ontweek in plaats daarvan een verwacht schot en speelde, tot ieders verbazing, een kleine pass naar Wekhorst, die langs Enzo Fernandez schoof om gelijk te maken.

Na het wilde feest ging de wedstrijd in verlenging en werd het merkwaardig stil, om pas laat in de tweede periode weer tot leven te komen.

In een hectische laatste twee minuten forceerde Lautaro Martinez een duikredding van Noppert en schoot Messi naast.

Het is tenslotte prima.

Martinez redde van Van Dijk en Berghuis en hielp Argentinië aan een 2-0 voorsprong.

Er was dit keer geen weg terug voor Oranje en ondanks een fout van Fernandez hield Argentinië stand om de shoot-out te winnen en de halve finales binnen te gaan.

De nederlaag maakte een einde aan Louis van Gaals derde periode aan het hoofd van Nederland en Messi deelde een moment met de 71-jarige coach.

Argentinië treft Kroatië in de halve finale van dinsdag, nadat het eerder op vrijdag Brazilië, nummer twee van 2018, had verslagen.

Dit is de tweede keer dat Argentinië sinds 1990 bij de laatste vier staat. Messi maakte deel uit van het team dat in 2014 in de finale verloor van Duitsland.

READ  De officiële waarde van onroerend goed steeg vorig jaar met 7%, maar in Amsterdam slechts 1,2%.