Amerikaanse vrouwen winnen penalty shootouts tegen Nederland

Megan Rapinoe vatte samen wat de meeste voetbalfans vrijdag voelden nadat de Verenigde Staten zich met een penalty shootout overwinning op Nederland hadden geplaatst voor de halve finales van de Tokyo Games.

‘Ik weet niet wie dit heeft uitgevonden,’ zei ze, verwijzend naar de regels voor het doorbreken van de gelijkspel. “Het is een wrede manier om het spel te beëindigen.”

Lastig aan de verliezende kant. Vreugde voor de winnaars.

De Amerikanen waren getuige van beide in een olympische uitschakelingswedstrijd in de kwartfinales. Ze wonnen op vrijdag en verzachtten hun verlies van 2016 tegen Zweden door Nederland met 4-2 te verslaan, dankzij de uitstekende doelman Alyssa Naher.

Naher, 33, die de penalty negen minuten voor het einde van de wedstrijd redde, hield de hoop van de Verenigde Staten levend en redde twee grote schoppen in de penaltyserie. Omgekeerd blokkeerde de Nederlandse doelman Sari van Veenendaal geen van de vier pogingen van de Amerikanen. Rapinoe scoorde de winnaar van de wedstrijd.

Naher stopte het schot van de Nederlandse ster Vivian Miedema om de penaltyreeks te openen en sloot ook Annick Nouen af ​​in de vierde ronde. Ondertussen zetten de Amerikanen Rose Lavell, Kristen Press en Alex Morgan hun pogingen om voor de winnaar van de Rapinoe-wedstrijd.

“Je kunt er een nemen en verliezen, of je kunt winnen en winnen”, vertelde Rapinoe aan verslaggevers. “Ik bedoel, je zou de Olympische Spelen kunnen verliezen voor je land.”

De Verenigde Staten staan ​​maandagochtend (1:00 PST) tegenover Canada in de halve finale nadat de Canadezen Brazilië hebben verslagen met een 4-3 overwinning op penalty’s. Zweden treft Australië in Groep G in de andere halve finales. De Zweden versloegen Japan met 3-1 terwijl Australië Groot-Brittannië met 4-3 uitschakelde na strafschoppen.

READ  WWE Hall of Famer Eric Bischoff heeft geen woorden voor de rechtszaak van Vince McMahon

Met de overwinning van de Verenigde Staten bereikten drie teams uit Groep G de medaillerol. Een nieuwe confrontatie tussen de VS en Zweden zou het dameskampioenschap tot iets magisch kunnen verheffen.

Maar de plaatsing van de Amerikanen in de kwartfinale was twijfelachtig tijdens de tweede helft en twee extra periodes.

“Ik had het gevoel dat we opgroeiden in het spel en we hadden het grootste deel van de tweede helft de controle”, zei Van Veendal via een tolk.

Nederland had het Amerikaanse voetbalelftal in een indrukwekkende wedstrijd met de finalisten voor het WK vrouwen 2019. De Verenigde Staten versloegen Nederland met 2-0 op het WK.

Het was vrijdag te dichtbij na 120 minuten hard spelen dat leidde tot penalty’s.

De situatie deed denken aan de Spelen van Rio, toen de Amerikanen er voor het eerst niet in slaagden de Olympische gouden medaillewedstrijd te bereiken. De Verenigde Staten kwamen naar Tokio op zoek naar verlossing en de vijfde gouden medaille sinds het vrouwenvoetbal in 1996 aan de Olympische Spelen werd toegevoegd.

Ik kwam naar Naher, een voormalige Pennsylvania All-American. Naher was een vervanger voor Hope Solo op de laatste Olympische Spelen. Maar Naher nam de leiding na de nederlaag tegen Zweden toen Solo de winnaars “lafaards” van hun defensieve strategie eerst neerschoot.

Ambtenaren van American football schorsten Solo, die het nationale team niet meer vertegenwoordigde. Sindsdien is Naher de keeper van het team.

In tegenstelling tot Solo heeft Naher geen groot publiek figuur.

“Die kalmte is wat haar helpt in het doel”, zei Lynne Williams, die een doelpunt en assist had. “Het hield ons in het spel. Ik weet niet hoe je het hebt gedaan.”

READ  3 sterrenbeelden zullen succes behalen op 25 april 2024

Naher deed het met laserfocus toen ze Midema stopte, die in haar 100ste wedstrijd voor Nederland verscheen. De schorsing van de olympische topscorer gaf de Amerikanen een boost.

“Haar spaargeld voor de eerste deal was enorm”, zei Rapinoe.

De Amerikaanse coach Vlatko Andonovsky trapte een verrassingsploeg af die de sterren Lavelle, Morgan, Bryce en Rapinoe in de eerste helft op de bank hield. Andonovsky zei dat hij en zijn team alle opties hebben overwogen, inclusief de optie die vrijdag werd onthuld in het Yokohama International Stadium.

Hij zei: “De spelers die deelnamen, zijn de spelers die de strafschoppen namen.” “Dat hoorde bij het plan.”

Nederland domineerde de tweede helft na een 2-1 achterstand in de rust en steunde pre-match beweringen dat ze niet bang waren voor de geroemde Amerikanen.

Nadat de Verenigde Staten het groepsspel met 1-1 hadden geëindigd, waaronder een 3-0-nederlaag tegen Zweden, waren Oranje niet onder de indruk.

“We hebben weer acht (goals) gemaakt en ik denk dat het ook een gebaar is om te laten zien dat we niet bang zijn voor Amerika”, zei middenvelder Danielle van de Donk voor de wedstrijd. “Laat ze houden” [their] vorm omdat ze in mijn ogen nu niet erg sterk zijn.”

De Amerikanen hadden twee potentiële doelpunten om de wedstrijd te winnen die werden afgelast door buitenspel. De eerste kwam in de 110e minuut toen Press, afgestudeerd aan Stanford, een doelpunt scoorde.

Even later werd de Cal-afgestudeerde Morgan-prijswinnaar geannuleerd. Het was het negende Amerikaanse doelpunt op de Olympische Spelen in Tokio dat werd teruggevorderd vanwege buitenspel.

Naher redde een krachtig schot van Midema in de 103e minuut, na een flinke stop op de strafschop, die negen minuten voor tijd door Lieke Martens werd getrapt.

READ  Amazon vergroot focus op Nederland met lancering Fire TV mediaspelers

Scheidsrechter Kate Jacevic kende de penalty toe aan Nederland nadat Stanford’s Kelly O’Hara Linneth Bernstein in het midden van het strafschopgebied had uitgeschakeld.

Het als vijfde geplaatste Nederland had de Verenigde Staten verbluft door in de 28e minuut de score te openen toen Miedema de bal in het strafschopgebied greep en zich omdraaide om een ​​1-0-voorsprong te maken.

De reactie van de VS kon niet beter.

Een minuut later kopte Sam Moyes tussen twee verdedigers naar huis om de stand op 1-1 te brengen. Het doelpuntenspel begon toen Williams Moyes vanaf de rechterflank in het midden van het strafschopgebied vond.

Daarna was het in de 31e minuut Williams aan de beurt, de spits van Fresno kopte de bal van Moyes binnen en creëerde voldoende ruimte om te scoren.

About the Author: Maaike Taai

'Organisator. Social media-nerd. Algemene communicator. Bacon-geleerde. Trotse pionier op het gebied van popcultuur.'