WK: Nederland verslaat de Verenigde Staten in de achtste finales

Memphis Depay en Daley Blind scoorden in de eerste helft en Denzel Dumfries voegde een laat doelpunt toe toen Nederland zaterdag de Verenigde Staten met een 3-1 overwinning op het WK versloeg en Nederland naar de kwartfinales stuurde.

Invaller Haji Wright verkleinde de voorsprong van Amerika in de tweede helft naar 2-1 in de 76e minuut toen de voorzet van Christian Pulisic zijn achterste voet raakte en doelman Andres Nobert in het net raakte. Maar Dumfries, die de eerste twee goals assisteerde, scoorde in de 81e minuut een volley.

Oranje, dat in 1974, 1978 en 2010 als tweede eindigde, breidde hun ongeslagen record uit tot 19 wedstrijden en stond vrijdag tegenover Argentinië of Australië.

Het was een teleurstellend einde voor een herbouwd Amerikaans team dat hoopte voor het eerst sinds 2002 door te gaan naar de achtste finales. Met behulp van de op één na jongste ploeg van het toernooi bereikten de Amerikanen de bottom line om het WK als een succes te beschouwen. , door Iran te verslaan in de finale van de groepsfase om de laatste 16 te bereiken. Maar net als in 2010 tegen Ghana en 2014 tegen België zijn de VS uitgeschakeld in de achtste finales. De Amerikanen wonnen sinds 2002 in twaalf wedstrijden van Europese tegenstanders op het WK niet meer, verloren zes keer en staan ​​1-7 tijdens de knock-outrondes in het toernooi.

Vier dagen nadat hij geblesseerd raakte tijdens het winnende doelpunt tegen Iran, kreeg Pulisic de kans om de Verenigde Staten op voorsprong te zetten in de derde minuut, maar Norbert, die pas in zijn vierde interland speelde, blokkeerde zijn schot vanaf het startpunt. Terwijl de Amerikanen mikten op de gelijkmaker, viel Norbert terug om Tim Weah’s poging van 25 meter in de 42e minuut te blokkeren.

READ  United Airlines heeft een order bekendgemaakt voor 270 Boeing- en Airbus-vliegtuigen, de grootste ooit

De 44.846 toeschouwers kwamen goed terug van het veld in het opgeknapte Khalifa International Stadium, dat een atletiekbaan heeft en veel stiller was dan de onstuimige toeschouwers van de wedstrijd tegen Iran.

Terwijl de USA aanvankelijk het betere spel had, nam Oranje de leiding na het breken van de Amerikaanse pers. Dumfries passt één pass van rechts, aangezien de lijn van Depay niet gemarkeerd is in het strafschopgebied. Zijn rechtsbenige aanval vanaf 14 meter versloeg Matt Turner in de 10e minuut naar de verre paal voor zijn 43e internationale doelpunt, waardoor hij alleen op de tweede plaats bleef op de Nederlandse topscorer achter Robin van Persie’s 50.

Het doelpunt was het eerste doelpunt van de Verenigde Staten van de helft van het toernooi. In 37 WK-duels hebben de Amerikanen nog nooit een wedstrijd gewonnen waarin ze achter stonden.

Nederland verdubbelde bijna de voorsprong met de laatste trap van de eerste helft, in de eerste minuut van de blessuretijd. Na een snelle reeks uitwisselingen na een inworp kreeg Dumfries zijn voorzet langs Tyler Adams en vond Blind wijd open in het strafschopgebied. Blind scoorde pas zijn derde internationale doelpunt – zijn eerste in acht jaar. Gio Reina leverde in de 54e minuut een open schot af van Weston McKinney, maar zijn schot ging over de lat.

Wright viel in de 67e minuut in en scoorde zijn tweede internationale doelpunt, wat de hoop van de Verenigde Staten wekte. Dumfries werd echter ongeslagen gelaten door Tim Ream en Anthony Robinson en gebruikte zijn linkervoet om de voorzet van Blind binnen te koppen.

READ  De definitieve aanmeldingen voor een Bitcoin ETF worden gepubliceerd door grote Amerikaanse beurzen

Jong en onderdrukt

De basisopstelling van de VS was de jongste in een WK-knock-outwedstrijd op de leeftijd van 25 jaar en 86 dagen. Het vorige dieptepunt was 27 jaar en 19 dagen voor een verlies in de halve finale in 1930 tegen Argentinië.

Coach kamer

De Amerikaanse aanvaller Josh Sargent was niet gekleed nadat hij tegen Iran zijn rechterenkel had geblesseerd.

volgende

Aanstaande vrijdag speelt Nederland in Lusail Stadium, de locatie van de finale van dit jaar.

De Amerikanen beginnen het toernooi van 2026 met een wedstrijd tegen Servië op 25 januari in Los Angeles en nemen het drie dagen later op tegen Colombia in Carson, Californië. De wedstrijden zijn niet op FIFA-data, wat betekent dat er vooral MLS-spelers zullen worden ingezet.

About the Author: Tatiana Roelink

'Webgeek. Wannabe-denker. Lezer. Freelance reisevangelist. Liefhebber van popcultuur. Gecertificeerde muziekwetenschapper.'