Russ begon Nederland met een overwinning in Sydney

Arantza Russ begon Nederland met een overwinning toen hij Nederland met 7-6(4), 6-1 versloeg op Maleen Helgo in Sydney, waardoor zijn ploeg een 1-0 voorsprong kreeg in hun eerste gelijkspel in Groep F op de United Cup.

Ondanks 478 plaatsen tussen de twee op de WTA-ranglijst, zette de 24-jarige Helko, die twaalf maanden geleden haar Hologic WTA Tour-debuut maakte op dit toernooi, haar best gerangschikte tegenstander hard onder druk in een eerste set die meer dan een uur duurde. .

De nummer 51 van de wereld, Russ, nam al vroeg een 4-2 voorsprong, maar verloor de volgende drie wedstrijden en werd tweemaal in de eerste set vastgehouden. Beide keren ging ze de uitdaging aan: met een achterstand van 5-4 was ze verliefd, en met een achterstand van 6-5 hield ze stand op 15. Ze won vier opeenvolgende punten om de volgende tiebreak te openen – 4-3 en 5-4, hoewel Helko binnen een punt kwam – en Russ nam een ​​voorsprong van één set op haar eerste setpunt.

Set twee kwam toen Russ, na een breakpoint te hebben gered op 1-1, Helgo brak en de Noor drie kansen kreeg om op gelijke hoogte te komen op 2-2 en nooit meer achterom keek. De laatste game was echter ingewikkeld, omdat Russ in totaal vijf matchpunten nodig had om de openingszege veilig te stellen.

Kasper Ruud, de hoogst gerangschikte nummer 11 van de wereld, zal het opnemen tegen Dalen Creekspor in het herenenkelspel in een poging om de gelijke stand te verlengen in het gemengd dubbelspel, waarover later vandaag wordt beslist.