Nederland zette Chili met een recordmarge onder druk en bereikte de kwartfinales

Lekker bezig: Jeb Jansen scoorde vier doelpunten en leidde Nederland naar het holle vlees van het ongelukkige Chili tijdens het wereldkampioenschap hockey heren in de Kalinga Hockey Arena. | Bron afbeelding: BISWARANJAN ROUT

Van Nederland werd verwacht dat het Chili zou verslaan in hun laatste wedstrijd in Groep C en dat was naar behoren verplicht. Oranje boekte een 14-0 overwinning op de Zuid-Amerikaanse nieuwkomer, eindigde als beste van de groep en plaatste zich donderdag als eerste team voor de kwartfinales van het WK Hockey hier.

Het was de grootste nederlaag ooit in een WK, want ze versloegen Australië met 12-0 door Zuid-Afrika te verslaan in de editie van 2010, ook georganiseerd door India in New Delhi. Goal Festival begon in de zevende minuut met Jeb Jansen die de eerste strafschop van de wedstrijd omzette.

Nederland verdiende in het eerste kwart nog twee doelpunten, maar Chili verdedigde goed. Sterker nog, de Chilenen waren op hun best in de eerste 15 minuten, ze verdrongen hun cirkel om de Nederlanders neer te halen. Maar dat was alles wat ze konden doen, want Holland, dat blijkbaar voldoende verbeterd was, kwam ter zake.

Vier doelpunten in acht minuten, drie doelpunten en 61% balbezit op de helft van de tegenstander bevestigden de superioriteit in de eerste helft. Het werd alleen maar beter voor Oranje – en veel erger voor Chili – want hij scoorde zes doelpunten in het derde kwart en drie in het vierde; Teun Beins schoot de 17e strafschop van Nederland door het plafond en vestigde in de 49e minuut een nieuw record.

READ  OFFICIEEL: FC Barcelona contracteert de Nederlandse middenvelder Esme Brouts van PSV Eindhoven

De bedoelingen zijn duidelijk

In de andere groep C-wedstrijd gooide Maleisië hun ranglijst omver door Nieuw-Zeeland met 3-2 te verslaan en als tweede te eindigen in de groep. Met een gelijk aantal punten begon Maleisië sterk en maakte hun intentie duidelijk met een strafschop in de zevende minuut, maar had de minste aanraking van Faisal Sari nodig om Shilo Silverius te raken en de Aziaten twee minuten later op voorsprong te zetten.

In feite werd de overwinning van Maleisië georkestreerd en uitgevoerd door Sarri’s ervaren trio, aanvoerder Marhan Jalil en veteraan Razi Rahim – die respectievelijk de aanval, het middenveld en de verdediging leidden en de lat legden voor de jonge spelers, vooral Jalil die constant de pass hield. Front opende met twee assists voor Maleisië om bij rust een 1-0 voorsprong te nemen.

Perfecte situatie: de Maleis Faisal Sarri scoorde een van zijn doelpunten tegen Nieuw-Zeeland.

In een ideale setting: Maleis Faisal Sari scoort een van zijn doelpunten tegen Nieuw-Zeeland. | Bron afbeelding: BISWARANJAN ROUT

Nieuw-Zeeland wist driekwart van de wedstrijd niet door hun gedisciplineerde verdediging te breken. Alleen al in de laatste 15 minuten toonden de Black Sticks meer urgentie en scoorden twee keer in evenveel minuten – Sam Lane scoorde de tweede van hun 2500ste WK-doelpunt – om de scores gelijk te trekken. Maar met Nieuw-Zeeland die al hun energie vooraan zette, betekende de afwezigheid van verdediging dat Surrey alle tijd van de wereld had om de bal tussen de benen van doelman Dominic Dixon te laten glijden met nog drie minuten te gaan.

Uitslagen: Groep C: Maleisië 3 (Faisal Sari 2, Razi Rahim) versloeg Nieuw-Zeeland 2 (Hayden Phillips, Sam Lane).

READ  Alan Campbell: De voormalige ster van Manchester City zal de Nederlandse eersteklas brengen bij Rangers

Nederland 14 (Jeb Janssen 4, Thierry Brinkman 3, Koen Begin 2, Thies Van Damme, Terrence Peters, Theon Baines, Justin Block, Dirk De Wilder) Chili won 0.