Nederland versloeg Letland met 2-0; Turkije versloeg Noorwegen met 3-0

AMSTERDAM (AP) – Nederland trok zijn WK-kwalificatiewedstrijden zaterdag terug na een 2-0 overwinning op Letland, terwijl Turkije zijn sterke start voortzette in Groep G.

Terwijl Nederland weer opschoof van een 4-2 midweek nederlaag in Turkije, krulde Steven Perquis in de 32e minuut een schot met links in en ging Luke de Jong in een hoekschop in de 69e minuut naar huis.

Het had meer kunnen zijn, maar het was een combinatie van tegenslag – twee titels tegen de lat van De Jong en Davy Klaasen – en de Letse verdediging bevestigde.

“Na de eerste helft was het ongelofelijk 1-0”, zei Perguis.

In een wedstrijd in de Spaanse stad Malaga scoorde Ozan Dufan elke helft een doelpunt, waarbij Kokler Choung het tweede doelpunt van zijn land leidde, terwijl Turkije met gemak Noorwegen versloeg.

Het Nederlandse team droeg T-shirts met de woorden “Voetbal ondersteunt verandering” in een openbare verklaring over mensenrechten in Qatar, gastheer van het WK.

De Nederlandse autoriteiten lieten 5.000 fans onder strengere voorwaarden opsplitsen in verschillende bubbels als een test om mogelijke manieren te evalueren om grootschalige openbare evenementen te heropenen te midden van een uitbraak van het coronavirus.

Ze zagen Stephanie Frafford geschiedenis schrijven door de eerste vrouw te worden die zich kwalificeerde voor het WK voor heren.

Nederland-coach Frank de Boer voerde drie wijzigingen door in de basisopstelling na verlies van de openingswedstrijd tegen Turkije op woensdag. Hij bracht spits De Jong, Ajax-middenvelder Klaassen en PSV-divisie Denzil Dumfries binnen in een poging toe te voegen aan het aanvalsvoordeel dat in Istanbul niet aanwezig is.

READ  Nederland ondersteunt de EU-AI-wetgeving met een actieplan van 200 miljoen euro

Het trio werkte in bijna de zesde minuut samen voor een doelpunt. Dumfries sprong van links, De Zhang passeerde het doel en de tijdige tussenkomst van Igors Tarasovs voorkwam dat Klaassen de bal in het net kon steken.

Na twee close misses nam Nederland de leiding in de 32e minuut toen Fran ங்கி ois de Zong na een krachtige run een schot langs Ferguson Roberts Ozols gooide. Luig de Zhang gaf De Boer het vertrouwen terug door naar de hoek van Memphis Depoy te gaan om de score af te maken.

Perguis scoorde het eerste doelpunt van Nederland in zijn 23e international.

“Ik ben er erg blij en trots op”, zei hij. ‘Hier werk je zo hard voor. Ik wil belangrijk zijn voor Oranje.’

Eerder op zaterdag versloeg Montenegro Gibraltar met 4-1 in Podgorica en eindigde als tweede in de groep met twee overwinningen uit twee wedstrijden.