Matildas versloeg Nederland met 5-0

Net zoals Olympisch kampioen Duitsland zaterdag met 5-2 verloor, was het Australische nationale team van Tony Gustavson zich opnieuw bewust van de grote kloof in de klasse die hen scheidt van de beste plek ter wereld in een eenzijdige affaire op dinsdag.

De Nederlanders, geholpen door de traagheid van Modildas en hun eigen aanvalsinstinct, renden met de doelpunten van wereldkampioen nr. 4 Jill Rudd, League Martens, Jackie Cronen, Lynette Pirenstein en Daniel van de Tong.

Toen Gustavson aan de macht kwam, was zijn superster-aanvoerder, Sam Kerr, een van degenen die zei dat de houding van Zweden was “over doelen, doelstellingen, doelen” en muziek in zijn oren.

Helaas gingen bij een andere schitterende gelegenheid voor Australië alle doelpunten in het verkeerde net – en een uitgehongerde Kerr van de service, van zijn kant, scoorde slechts één doelpunt in alle wedstrijden, het schot van de 81e minuut werd naast.

Het verschil van vijf doelpunten is de grootste nederlaag van Australië sinds 13 jaar geleden met 5-0 verloren van China – en ze hebben in 26 opeenvolgende jaren niet toegegeven in vijf of meer wedstrijden.

De side-show van Chelsea’s Kerr en Arsenal’s Viviane Midema als een gevecht tussen ’s werelds eerste twee vrouwelijke aanvallers was een knock-out overwinning voor de individuele facturerende Nederlandse vrouw, die een belangrijke rol speelde in de beste creaties van Oranje zonder zelfs maar een enkel doelpunt.

In de twee wedstrijden die ze bijna 400 dagen na de kwalificatie voor Tokio speelden, was wat roest begrijpelijk, en Gustavson had enig vertrouwen in de doelpunten van Emily Gailnick tegen Duitsland en het meedogenloze onderzoek van Haley Raso tegen de Nederlanders.

Maar een andere paradoxale scène gaf weinig hoop dat de Matildas een felle aanval op goud in Tokio konden lanceren. Dit was de negende wedstrijd op rij waarin ze de Europese oppositie niet konden verslaan.

De zware dag begon achter gesloten deuren in NEC Stadium, met Matildas die vier wijzigingen aanbracht vanaf de basisopstelling tegen de Duitsers en snel aan hun val begon.

Dean Mary Fowler ging rechtstreeks naar Martens buiten haar eigen box, waardoor de gastheren Maidema konden opzetten, en ondanks dat haar inspanning werd gered, gaf ze superster-spits Rourd te eten om haar thuis te slaan.

Modildas droeg een zwart pantser ter nagedachtenis aan de grootmoeder van de onlangs overleden doelman McKenzie Arnold.

Op deze emotionele dag voor de West Ham-keeper werd een vreselijke fout vergeven toen Mortense’s enkele linkervoet van 20 meter in de 20e minuut haar naar beneden liet glijden.

Een Nederlandse topkrant beroofde hen van een verbluffende Australische reünie die Maidema Kronen op een simpele derde zette en na 27 minuten effectief speelde.

Modildas kreeg voet aan de grond na de pauze, maar werd afgebroken door een prachtige Nederlandse pauze van 67 minuten, toen voormalig Wereldspeler van het Jaar Martens een geweldige crossfield-bal afleverde die briljant sprak over vice-aanvoerder Pirenstein Arnold.

Dylan Holmes kwam uit voor een Modildas-debuut, maar gaf de bal aan Van de Dong die de bal met nog 20 minuten in het strafschopgebied verzegelde.

Zilnik, die na de dubbel tegen Duitsland niet in de basis stond vanwege zorgen over een heupblessure, viel terug op de ongelukkige Holmes, die de beste kans had, en hij schoof ver op van de puntloze range.