Het optreden van kapitein Brinkman hielp Nederland Australië met 3-1 te verslaan en zo de bronzen medaille te winnen.

Kapitein Thierry Brinkman scoorde tweemaal toen Nederland de nummer 1 van de wereld Australië met 3-1 versloeg in aanvallend hockey om de bronzen medaille te behalen op de FIH Heren Hockey Wereldbeker hier op zondag.

Brinkmann scoorde in de 35e en 40e minuut voordat strafcornerspecialist Jib Janssen in de 33e minuut opnieuw scoorde voor Nederland.

Het enige doelpunt van Australië kwam in de 13e minuut van strafcornerspecialist Jeremy Hayward.

Het brons markeert de vierde opeenvolgende podiumplaats van Nederland en staat op gelijke hoogte met Australië voor de meeste gewonnen medailles in het paradepaardje.

Reclame

Zowel Nederland als Australië hebben elk 10 medailles gewonnen in 15 World Cups.

De Nederlander werd derde in 2010 en tweede in 2014 en 2018. Ze wonnen de titel in 1973, 1990 en 1998.

Het was de eerste keer dat drievoudig kampioen Australië zonder medaille naar huis terugkeerde sinds hij als vierde eindigde in de editie van 1998. Bij de vorige editie hadden ze hier brons gewonnen.

Australië domineerde het eerste kwart van de wedstrijd om de derde en vierde plaats tussen de verliezende halve finalisten.

Blake Gowers scoorde in de zevende minuut een Nederlands doelpunt, maar zijn schot ging naast. Vier minuten later miste ook aanvoerder Aaron Salewski het doel door een schitterende pass van Hayward.

De Kookaburra’s verdienden twee strafcorners en namen twee minuten voor het einde van het eerste kwart een tweede pc-voorsprong toen Hayward de planken rammelde voor zijn negende doelpunt van de wedstrijd.

Nederland, beschouwd als het meest aanvallende team van het toernooi, begon te bloeien vanaf een tweede kwart waarin geen doelpunten werden tegengegeven en de opportunistische poging van Koen Bijens in de 22e minuut naast ging.

Australië leidde met 1-0, maar veranderde in de tweede helft in een totaal andere ploeg toen Oranje drie doelpunten scoorde in het derde kwart. Aanvoerder Brinkmann was absoluut op zijn best, hij domineerde het spel op het middenveld, leverde de aanvallers en scoorde zelf doelpunten.

Nadat Janssen scoorde vanaf de vierde pc van Nederland van de wedstrijd, scoorde Brinkman twee spectaculaire velddoelpunten in de 35e en 40e minuut om zijn team op een 3-1 voorsprong te zetten.

De jonge Nederlandse kant was snel bij de tegenaanval en bij verschillende gelegenheden werd de Australische verdediging gegrepen door de enorme snelheid van de Nederlanders.

Het tweede doelpunt van Brinkmans – en het derde van Nederland – was het gevolg van een defensieve fout van de Australiër Tim Howard, die de bal niet goed wegspeelde vanuit zijn eigen cirkel.

Nederland dacht zeven minuten voor de laatste toeter nog een doelpunt te hebben gemaakt, maar de videoscheidsrechter oordeelde anders.

(Afgezien van de kop, is dit verhaal niet bewerkt door The Federal-staf en automatisch gepubliceerd vanuit een gesyndiceerde feed.)