De runner-up van vorig jaar doet het nog een stapje beter

De Nederlandse triatleet Else Visser schudde de teleurstelling van de tweede plaats van vorig jaar van zich af en won zaterdag de Wanaka Challenge.

De race begon met een sterke zwemprestatie van Wanaka's Rebecca Clarke, een favoriet uit haar geboortestad die de leiding heeft in een deelnemersveld van eersteklas concurrenten.

Omdat ze wist dat ze na het zwemmen wat werk te doen had, ging Visser het fietsgedeelte op om de leiding te nemen en ging ze in haar eigen tempo zitten.

Visser kwam over de finish in een tijd van 4 uur, 34 minuten en 46 seconden. Clarke volgde met een tijd van 4 uur, 43 minuten en 29 seconden, terwijl Laura Siddal de derde plaats behaalde met een tijd van 4 uur, 44 minuten en 22 seconden.

Visser zei dat het behalen van de overwinning een “ongelooflijk gevoel” was na vorig jaar.

“Vorig jaar heb ik hier gereden en werd tweede, dus ik had dit jaar wat werk te doen en ja, ik was erg blij met de overwinning dit jaar.

“Het was absoluut een competitief veld en Rebecca (Clarke), ze is een geweldige zwemster, dus ik wist dat ik zeker wat werk te doen had na het zwemmen, maar uiteindelijk kon ik mijn race gewoon onder controle houden en me op mezelf en mezelf concentreren.” “Dat is wat ik gedaan heb.”

De race was emotioneel voor haar, omdat Visser de race opdroeg aan haar vriendin, de beroemde Braziliaanse triatleet Luisa Baptista, die in december in het ziekenhuis werd opgenomen na een ernstig ongeval.

“Ze is een geweldige atleet, een geweldig persoon en… zo dankbaar dat ik op het circuit kan racen, dus ik dacht vandaag heel erg aan haar – deze overwinning is van haar”, zei Visser.

De overwinning volgt op een derde plaats bij de London Challenge en een overwinning bij de Canberra Challenge vorig jaar – een opwarmertje voor de Ironman New Zealand Championships over twee weken.

“We moeten dus zeker wat herstel doen in de komende dagen en ons dan concentreren op de volgende grote race over een paar weken”, zei ze.

Bij de mannen domineerde Kiwi-triatleet Kyle Smith vanaf het begin.

Smith leidde het peloton rechtstreeks vanaf het zwemmen en bleef zijn voorsprong uitbreiden tijdens de fietsetappe, waarbij hij uiteindelijk in 3 uur, 53 minuten en 8 seconden over de finish kwam.

Mike Phillips pakte de tweede plaats met een tijd van 3 uur, 58 minuten en 11 seconden, terwijl titelverdediger Jack Moody de derde plaats behaalde met een tijd van 4 uur en 21 seconden.

Smith zei dat het zijn beste prestatie in ongeveer drie jaar was.

“Alles ging goed – je hebt zo’n dag elke keer een blauwe maan,” zei Smith.

“Het is grappig als je een dag als vandaag hebt, waarop het vrij soepel aanvoelt en het relatief gemakkelijk gaat, dus het was een van die magische dagen.”

Smith zei dat het moeilijk was om vanaf het begin de leiding te behouden, omdat hij niet wist hoe ver zijn rivalen verwijderd waren.

“Alleen aan de voorkant race ik graag. Het is absoluut een moeilijke manier van racen als je niet weet waar je bent. Ik wist niet of ik 30 seconden of vijf minuten had, maar je moet het gewoon doen. Houd de hamer ingedrukt en de kracht kwam eraan.'