Yilmas netto hattrick toen Turkije Nederland met 4-2 versloeg

ISTANBUL (AP) – Senior spits Brooke Yilmas scoorde een hattrick toen Turkije Nederland met 4-2 verblufte in de openingswedstrijd van de Europese WK-kwalificatiewedstrijden op woensdag, terwijl Noorwegen een verklaring aflegde voor de start van de wedstrijd in Groep G tegen Gibraltar .

De 35-jarige Lilly-aanvaller, Yilmas scoorde tweemaal voor rust en won opnieuw de Groep G-opener laat in de tweede helft toen Nederland dreigde terug te komen.

Jonge spits Erling Holland scoorde niet in de 3-0 overwinning van Noorwegen op Gibraltar.

Noorse spelers dragen T-shirts voordat ze een openbare verklaring afgeven over mensenrechtenschendingen in Qatar, de Golfnatie die het WK 2022 organiseert.

Aftrapspelers dragen T-shirts over hun nationale teamtruien, met de boodschap “Mensenrechten” gevolgd door “Respect op en naast het veld”.

Nov. volgend jaar.

Turkije heeft zich niet gekwalificeerd voor het WK sinds het derde werd in 2002, terwijl Oranje zijn laatste wedstrijd in Rusland niet bereikte en vervolgens derde eindigde in Brazilië in 2014. Nederland, drievoudig tweede in het WK, miste ook het EK van 2016 en hun laatste kwalificatiestrijd doken weer op in het Ataturk Olympisch Stadion.

Yilmas scoorde in de 15e minuut met een schot van buiten het strafschopgebied, dat werd afgeweerd door verdediger Mathiez de Ligt, die doelman Tim Krul neerhaalde. Hij verdubbelde zijn voorsprong vanaf de penaltystip in de 34e minuut nadat Tony Malone OK Yogoslu neerhaalde.

“Zeer teleurstellende beslissing. We moeten het beter doen”, zei trainer Frank de Boer tegen de NOS.

Nederland leek de voorsprong in de 45e minuut te verkleinen, maar scheidsrechter Michael Oliver oordeelde dat de titel van de Lict niet volledig was gepasseerd voordat Yogoslu dit verduidelijkte. Er is geen videomoderator om te controleren.

A.C. Milan-middenvelder Hagan Calhanoglu schoof in de eerste minuut van zijn tweede helft met 3-0 op, draaide de ruimte buiten het strafschopgebied om en schoot een laag schot in de verre hoek.

De Boer, met drie goals achter, maakte drie aanvalsinzendingen en zij betaalden de kloof.

Een van de invallers, Davy Klaasen, controleerde een voorzet van Memphis Depay en keerde in dezelfde beweging terug voordat de laatste doelman Ugurkan Kagir in de 75e minuut met 3-1 schoot. Een andere invaller, Luke de Zhang, maakte er een minuut later 3-2 van en voegde nog een voorzet van links toe aan de top van de lijn.

Maar Yilmas bezegelde de overwinning van Turkije op 81-jarige leeftijd met zijn derde doelpunt, een curling vrije trap.

“Ze zijn gevaarlijk vandaag”, zei De Boer.

Debbie miste een diepe strafschop in blessuretijd om de Nederlandse frustratie te escaleren.

De aanvoerder en centrale verdediger van Nederland zat zonder Virgil van Dijk, die herstellende is van een ernstige blessure aan zijn rechterknie.

In Gibraltar, toen Alexander Sorlot de impasse doorbrak, hielden de gastheren Noorwegen zonder score tot de 43e minuut, waarna Christian Thorstwet snel volgde. Jonas Svensson scoorde in de 57e minuut.

In de andere wedstrijd in Groep G versloeg Montenegro Letland met 2-1 in Riga.