Robin van Persie kopt tegen Spanje in het WK 2014

Het is een beetje vervelend en frustrerend om te bedenken dat, als de zaken op de internationale kalender gewoon doorgaan, we aan het begin staan ​​van het maandlange carnaval van het WK.

13 juni heeft in het verleden een aantal onvergetelijke WK-momenten meegemaakt, maar niet meer dan acht jaar geleden op deze dag in Arena Fonte Nova in Salvador, Brazilië.

Op de tweede dag van het WK 2014, na de inaugurele overwinning van Brazilië op Kroatië en de nipte overwinning van Mexico op Kameroen, begon de actie echt met de herhaling van de finale van 2010 in Johannesburg tussen Spanje en Nederland.

Natuurlijk won Spanje deze finale, terwijl het ook roem vergde in zowel de Europese kampioenschappen van 2008 als 2012. La Furia Roja Hij had het team met de meeste caps in Brazilië, onder leiding van aanvoerder Iker Casillas, verdediger Sergio Ramos, middenvelders Xavi, Andres Iniesta, Xabi Alonso, Sergio Busquets en David Silva.

De regerend kampioen begon goed genoeg toen Diego Costa een controversiële penalty won en Xabi Alonso die in de 27e minuut omzette.

Een minuut voor het rustsignaal werkte Robin van Persie echter op een klein plekje op Ramos om een ​​uitstekende linebacker Daley Blind te ontmoeten. Vervolgens improviseerde de Nederlander, in plaats van aan te raken, een onwaarschijnlijke kopbal vanaf 15 yards die over de gestrande Casillas draaide.

Van Persie, hoewel er een bestand is dijwaarna hij er in een sprint van 10 seconden vandoor ging met één laatste doelpunt: een high five met coach Louis van Gaal.

“Nadat ik scoorde, explodeerde het veld, de stoel explodeerde, maar dat deed mijn hoofd ook”, Van Persie later onthuld. “Ik deed iets wat ik nog niet eerder had gedaan. Ik bleef naar de bal kijken terwijl ik vloog, totdat ik met een zware slag landde met mijn gezicht naar voren op de grond.”

In de tweede helft was het doelpunt een schot in de roos. Arjen Robben maakte er acht minuten in de tweede helft 2-1 van, en Stefan de Vrij en Van Persie voegden er nog een paar toe om er in de 72e minuut 4-1 van te maken.

De tweede Robben die in de 80e minuut 5-1 scoorde, was een strijd voor Casillas, Ramos en Jordi Alba.

De schok van die nederlaag droeg bij aan de tweede wedstrijd van Spanje – de 2-0-nederlaag tegen Chili die de titelverdediger uitschakelde. Oranje zou idealiter de groepsfase voltooien voordat hij Mexico en Costa Rica zou uitschakelen in de knock-outfase. Hun kampioenschap eindigde in de halve finale tegen de Argentijn Lionel Messi.

About the Author: Maaike Taai

'Organisator. Social media-nerd. Algemene communicator. Bacon-geleerde. Trotse pionier op het gebied van popcultuur.'