Nederlandse Kookaburra’s werden nummer 1 van de wereld met een indrukwekkende zeven

De Kookaburra’s brachten Nederland in verlegenheid met 7-2 in de FIH Pro League om de nummer 1 van de wereld thuis te verbazen.

De lokale bevolking keek vol ongeloof toe hoe Tom Craig en Nathan Ephraums tweemaal scoorden, terwijl Lachlan Sharpe, Jeremy Hayward en Blake Gophers ook de achterkant van het net vonden.

De overwinning van vrijdag werd bepaald door vier doelpunten in vijf sprankelende minuten in de eerste helft.

Door vijf spelers te verwelkomen in een ploeg die net een clubseizoen in Europa had voltooid, namen de Kookaburras de leiding in de 12e minuut.

Eddie Ockenden, die in zijn 421e cap speelde, produceerde een uitstekende pass die door de Nederlandse verdediging sneed voor Craig die een schot in het net loste.

Het doelpunt veroorzaakte een lawine van Kookaburra’s en Sharpe scoorde drie minuten later na een geweldige omgekeerde pass van Daniel Bell.

Ephraums volgde even later dankzij de volharding in de cirkel van Tim Brand, voordat James Collins de cirkel in gleed en de bal op het bord legde voor Craig voor zijn tweede doelpunt.

De stand 4-0 na 17 minuten werd 5-0 in de 22e minuut toen Hayward een kenmerkende tik omzette.

Aan de andere kant van het veld beperkte Kookaburra de kansen van Holland en verdedigde solide in een goede allround prestatie.

Doelman Andrew Charter verrichtte twee reddingen voordat Oranje vlak voor rust eindelijk scoorde via Miles Bokens.

Goed werk van Collins op het circuit leverde de Kookaburra’s twee strafschoppen op in de vroege stadia van het derde kwartaal.

READ  Steadward game changer ondersteunt gehandicapte atleten

De tik van Govers werd gered door Beermin Black uit de tweede hoek, maar de bal werd van richting veranderd waardoor hij hem in het net kon schieten voor zijn 130e internationale doelpunt uit 141 interlands.

Efraums voltooide de nederlaag met zijn tweede in de 49e minuut voordat Ash Thomas de 443e speler werd die de Kookaburras vertegenwoordigde toen hij Charter in het net verving met nog negen minuten te gaan.

Bokens scoorde een late troostgoal voor de gastheren, maar slaagde er niet in om de indrukwekkende start van de Kookaburra’s aan de Europese tournee te ontmoedigen.

“Het was een moeilijke periode voor onze groep”, aldus Craig. We hadden een aantal spelers in Europa en we verloren de rondes om verschillende redenen, dus we wilden ons vandaag op onszelf concentreren en het belangrijkste is dat we echt effectief waren voor het doel en het verdedigende doel.

“De energie was echt goed. Er was een goed gevoel en het ging heel goed.”

De twee teams ontmoeten elkaar dinsdag (AEST) opnieuw.