Nederland vestigde het record met 36 medailles van de Olympische Spelen

Nederland eindigde met in totaal 36 medailles op de Olympische Spelen in Tokio. Het vorige record voor de meeste Olympische medailles gewonnen door een Oranje-team in een seizoen was 25e op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. In totaal namen de Nederlandse atleten 10 gouden, 12 zilveren en 14 bronzen medailles mee naar huis.

Nederland staat op de zevende plaats overall. Het laatste evenement van de Olympische Zomerspelen is de waterpolo voor heren om 16.30 uur lokale tijd.

De sluitingsceremonie vindt plaats om 20.00 uur lokale tijd (13.00 uur in Nederland). Runner Sifan Hassan zal tijdens de ceremonie de Nederlandse vlag dragen.

Volgens NU.nl zei Olympisch kampioene Ellen von Langan van 1992 dat de keuze op Hassan is gevallen “omdat de hele wereld stomverbaasd was”. “Chiffon treedt in haar voetsporen en haar prestaties blijven onopgemerkt. Vooral in een spel waar er veel competities over de hele wereld zijn. Ze weet dat ze gewoon de beste is. Ze inspireert velen in de wereld, ook zij.

Hassan won zaterdag zijn tweede goud op de 10.000 meter. Hij eindigde als eerste op de 5.000 meter en won een bronzen medaille op de 1.500 meter. De atleet eindigde de races ondanks een beenblessure die hem veel pijn bezorgde.

Ze keerde niet terug naar huis met slechts drie medailles. Baanwielrenner Harry Laverson won dit olympische seizoen twee keer goud en één keer brons.

Vertegenwoordigers van de KNWU Wielerbond wonnen meer medailles in Tokio. Over het algemeen staat Nederland op de 12e tot en met de top 12 in verschillende wielercategorieën. Laverson won twee keer goud en wielrenners Shane Prospennicks, Nick Kimman en BMX-atleet Annemick von Woolton wonnen allemaal één gouden medaille.

READ  Tijd voor weer een groot strandsuppletieproject in Nederland

De roeiteams namen in totaal vijf medailles mee naar huis, waaronder een gouden. Nederland won drie medailles in de categorieën zeilen en zwemmen. Ook blonk Oranje uit in hockey, boogschieten, judo, boksen en paardensport.

Technisch gezien kwam Nederland thuis met 19 medailles, maar won de meeste Olympische medailles in 1928. Destijds waren er slechts 327 plaatsen in games. Games als BMX, skateboarden en judo zijn nog niet in de mix opgenomen.

Het aantal punten is inmiddels gestegen naar 1.081. Sinds 1928 worden de medailles vergeleken met het aantal punten, waarbij Oranje naar huidige maatstaven 63 medailles won.