Nederland versloeg Zambia met 10-3 in het damesvoetbaltoernooi en vestigde daarmee een nieuw Olympisch record

Koki Nagahama / Getty Images AsiaPac / Getty Images

Nederland versloeg Zambia met 10-3 in een veelbewogen ontmoeting.

CNN

Nederland verpletterde Zambia met 10-3 en verbrak het record voor de meeste doelpunten door één team in een Olympische voetbalwedstrijd voor vrouwen.

De actievolle ontmoeting van woensdag maakte het ook de meest winstgevende Olympische vrouwenvoetbalwedstrijd sinds het debuut op de Atlanta Games in 1996.

Arsenal-spits Vivian Miedema stal de show door vier keer te scoren in de Groep F-clash in Miyagi Stadium in Rivo, voordat ze in de tweede helft werd gewisseld.

Veel Nederlandse speelsters lopen voorop in het vrouwenvoetbal en hun kwaliteit en ervaring was Zambia teveel.

Ondanks dat ze aan het einde van een zekere nederlaag stonden, bleven de Zambiaanse spelers hun best doen en scoorden ze twee doelpunten in de laatste tien minuten.

Vivian Miedema viert feest na haar derde doelpunt van de wedstrijd.

Lees: Braziliaanse voetballegendes schrijven geschiedenis in Tokyo 2020

Zambia had reden om feest te vieren toen aanvoerder Barbara Banda het allereerste vrouwendoelpunt voor haar land scoorde op de Olympische Spelen.

De 21-jarige spits scoorde vervolgens een onvergetelijke hattrick en werd de eerste Afrikaanse speler die drie doelpunten in een wedstrijd scoorde.

Nederland treft aanstaande zaterdag Brazilië, dat eerder op woensdag sterk van start ging met een algehele 5-0-zege op China.

Het was een wedstrijd waarin de Braziliaanse voetballegende Marta en Formega Olympische geschiedenis schreven, toen Marta de eerste speler werd die scoorde in vijf opeenvolgende Olympische Spelen en Formega speelde op haar zevende Olympische Spelen.

READ  Barcelona reageerde op interesse van Manchester United in de Nederlandse middenvelder