Nederland komt thuis van de Olympische Spelen en breekt het record van 36 medailles

Nederland eindigde de Olympische Spelen in Tokio met in totaal 36 medailles. Het vorige record voor de meeste Olympische medailles gewonnen door een Oranje team in een seizoen was 25 tijdens de Olympische Spelen van Sydney in 2000. In totaal wonnen Nederlandse atleten 10 gouden, 12 zilveren en 14 bronzen medailles.

Nederland eindigde als zevende overall. De laatste Olympische Zomerspelen waren waterpolo voor heren om 16.30 uur lokale tijd.

De sluitingsceremonie vindt plaats om 20.00 uur lokale tijd (13.00 uur in Nederland). Loper Sivan Hassan zal tijdens de ceremonie de Nederlandse vlag dragen.

Olympisch kampioene Eileen van Langen van 1992 zei dat Hassan werd gekozen omdat ze “de hele wereld verblufte”, aldus NU.nl. “Sivan volgt haar eigen pad en haar prestaties blijven niet onopgemerkt. Vooral omdat ze het goed doet in een sport waar wereldwijd veel concurrentie is. Ze weet dat ze gewoon de beste is. Dit inspireert velen in de wereld, waaronder Van Langen zei: De rest van het NL team.”

Hassan won zaterdag haar tweede goud op de 10.000m. Ze pakte ook de eerste plaats op de 5000 meter en pakte de bronzen medaille op de 1500 meter. Het atletische talent eindigde de races ondanks een blessure aan haar been, die hevige pijn veroorzaakte.

Ze was niet de enige die met drie medailles naar huis kwam. Ook wielrenner Harry Lavrijsen won dit olympische seizoen twee gouden en één bronzen medaille.

De delegatie van de KNWU Wielerbond won de meeste medailles in Tokio. In totaal heeft Nederland in verschillende wielerdisciplines 12 keer in de top drie gestaan. Lafrisen won twee keer goud, wielrenners Shani Braspininx en Nick Keeman en BMX-speler Annemic Van Vleuten wonnen één keer goud.

READ  Schotland bevestigt dat het twee vriendschappelijke wedstrijden zal spelen tegen Nederland en Noord-Ierland

De roeiteams namen in totaal vijf medailles mee naar huis, waarvan één goud. Nederland won drie medailles in de zeil- en zwemsector. Ook scoorde Oranje doelpunten in hockey, schieten, judo, boksen en paardensport.

Technisch gezien won Nederland in 1928 de meeste Olympische medailles, ondanks thuiskomst met 19. Op dat moment waren er slechts 327 locaties in de games. Sporten als BMX, skiën en judo zijn nog niet in de mix opgenomen.

Het aantal locaties is tot nu toe gestegen tot 1081. Als je de medailles uit 1928 bekijkt in verhouding tot het aantal locaties, dan heeft Team Orange naar huidige maatstaven 63 medailles gescoord.