Geschreven door Graham Dunbarab, sportschrijver

DOHA, Qatar (AP) — De voetbalwedstrijd van 90 minuten verandert in een wedstrijd van meer dan 100 in Qatar wereldbeker – En dit is wat FIFA meer entertainment wil geven aan de fans.

En ze legde uit dat de 14 minuten die werden toegevoegd aan het einde van de schokkende 2-1 nederlaag van Argentinië tegen Saoedi-Arabië op dinsdag, betekenden dat de vijf langste periodes van blessuretijd voor de helft van de WK-wedstrijden sinds maandag allemaal in Qatar werden gehouden, volgens wat hij meldde. Statistiekenwebsite Opta Joe.

Engeland en Iran gingen maandag de 15e minuut van de blessuretijd in de eerste helft in, en de scheidsrechter voegde bijna 14 minuten toe in de tweede helft. Hij legde een hoofdblessure uit aan de eerste doelman van Iran, maar de tweede trok nog meer wenkbrauwen op.

Nog verbazingwekkender is de invoer van de wedstrijden Nederland-Senegal-VS-Wales in de 11e minuut toegevoegd aan het einde van talloze soorten stops in het moderne voetbal. De Amerikaanse wedstrijd, die maandag om 22.00 uur begon in Doha, duurde tot dinsdag het laatste fluitsignaal.

En het patroon zette zich dinsdag voort, toen de wedstrijd tussen Argentinië en Saoedi-Arabië de zevende minuut extra tijd inging in de eerste helft en tweemaal in de tweede helft toen een Saoedische verdediger geblesseerd raakte en het veld verliet.

“Het doel is om meer optredens te bieden aan degenen die naar het WK kijken”, zei Pierluigi Collina, voorzitter van de FIFA-scheidsrechterscommissie, voorafgaand aan het toernooi in Qatar.

Collina hield vol dat richtlijnen voor scheidsrechters “niets nieuws” waren. FIFA-functionarissen zijn al lang boos over de afnemende effectieve speeltijd in de 90 minuten van het platform.

In 2017 stelde Marco van Basten een wedstrijduur van 60 minuten voor, net als basketbal, toen de grote Nederlander technisch directeur van de FIFA was.

Vijf jaar geleden merkte Van Basten wrang op dat het voor scheidsrechters routine was geworden om één minuut toe te voegen in de eerste helft en drie in de tweede, ongeacht wat er werkelijk gebeurde op het veld.

Op het WK 2014 in Brazilië werd de bal meestal 60 minuten gespeeld. Dat zakte naar tussen de 52 en 58 minuten op de kampioenschappen van 2018 in Rusland, Volgens een statistische analyse.

“Wat we willen vermijden, is een wedstrijd die 42, 43, 44, 45 minuten actief duurt. Alom beschouwd als de beste scheidsrechter van zijn generatie toen hij de WK’s van 1998 en 2002 leidde”, zei Collina, die algemeen beschouwd als de beste scheidsrechter van zijn generatie. Onaanvaardbaar”.

Videoreview die vier jaar geleden voor het eerst werd gebruikt tijdens het WK, heeft recentelijk voor enkele vertragingen gezorgd, met pauzes van vaak ongeveer twee minuten om spelveranderende incidenten te bekijken.

Het voortdurende doelpuntenfeest stelt het geduld van de FIFA nu op de proef.

“De festiviteiten kunnen anderhalve minuut duren”, zei Collina afgelopen vrijdag in een briefing over de instructies van de FIFA om officials in Qatar te matchen. “Het is makkelijk om drie, vier, vijf minuten te verliezen alleen maar om doelpunten te vieren en daar moet uiteindelijk rekening mee worden gehouden en gecompenseerd.”

Vijf doelpunten in de tweede helft vielen in de 6-2 overwinning van Engeland op Iran, daarnaast was er een VAR-beoordeling om Iran een penalty toe te kennen aan het einde van de aanvankelijk aangegeven 10 minuten blessuretijd.

Ze hielp Engeland met het voltooien van 730 passes – de op een na meeste van alle WK-wedstrijden zonder extra tijd.

Er was echter slechts één doelpunt in de tweede helft in het 1-1-gelijkspel tussen de Verenigde Staten en Wales.

Naarmate fans wennen aan de nieuwe standaard voor langere games – en omroepen kunnen de looptijd van programma’s aanpassen – is de huidige oplossing aantoonbaar beter dan de oplossing die vijf jaar geleden werd voorgesteld.

Het team van Van Basten stelde ook voor onderzoek te doen naar het tegengaan van tijdverspilling laat in de wedstrijd door scheidsrechters toe te staan ​​hun klok stil te zetten en het spel aan het einde van elke helft te onderbreken. Beide ideeën werden al snel opgeschort.

Copyright 2022 De Associated Press. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet zonder toestemming worden gepubliceerd, uitgezonden, herschreven of herverdeeld.