Europese kampioenschappen: vier van Noord-Ierland strijden om de finale in Varese

Rebecca Shorten (midden) is een van de vier NI-roeiers die zich kwalificeert voor de finale in Varese

Vier Noord-Ierse roeiers strijden zondag om de finale op het EK in Varese.

Rebecca Shorton raakte het vrouwenkwadrant van Groot-Brittannië en won de herkansing op zaterdag om zich bij teamgenoten Hannah Scott, Holly Nixon en Rebecca Edwards te voegen in de medaillekoers.

Maar wereld zilveren medaillewinnaars Philip Doyle en Ronan Byrne misten een plaats voor Ierland in de finale van de dubbele roeiboten voor heren. De combinatie Banbridge / Cork eindigde teleurstellend in de halve finale.

Het evenement in Italië is de eerste bootrace waaraan een GB-team heeft deelgenomen sinds de Wereldkampioenschappen 2019 vanwege de Covid-19-pandemie.

Het inkorten van de bemanning wordt definitief

De nieuwe groep van vier vrouwen – Shorten, Karen Bennett, Harriet Taylor en Rowan McKellar – eindigde vrijdag als tweede in hun kwalificatiewedstrijden achter Nederland, waardoor ze gedwongen werden terug te keren.

Nadat ze na 500 meter de leiding hadden overgenomen van Roemenië, hielden ze stand op de doellijn en stopten ze een felle strijd tussen de Roemenen en Oekraïne om de tweede plaats die beschikbaar was voor de finale.

Onder de teams die ze zullen ontmoeten, zijn het Ierse kwartet Evrick Kew, Emer Lambie, Fiona Mortag en Emily Hegarty, die zeer invloedrijk waren bij het winnen van de kwalificatiewedstrijden met acht seconden boven Rusland.

De Ierse boot moet zich nog kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio, maar hij hoopt dit volgende maand te doen tijdens de laatste regatta’s in Luzern.

Een teleurstelling voor Doyle

Doyle en Byrne maakten hun eerste optreden samen sinds ze een zilveren medaille wonnen op de Wereldkampioenschappen in Linz in september 2019, toen Doyle terugkeerde naar zijn baan als arts tijdens de Covid-19-pandemie.

Kort na de laatste race in de kwalificatiewedstrijden verloren ze van Rusland en stonden ze vrijdag in herhalingen voor de tweede race toen ze achter Servië finishten en hen naar een buitenste baan dwongen voor de halve finales.

Ze werden echter in eerste instantie neergeschoten en hoewel ze halverwege naar de vierde plaats terugkeerden, lagen ze ver achter bij de top drie boten onder leiding van Frankrijk.

In de tweede helft komt er geen herstel, ze staan ​​niet op de zesde plaats en worden nu zondag in Finale B getoond.

Hannah Scott
Hannah Scott is een product van de succesvolle Pan Rowing Club

Hannah Scott van Coleraine maakte vrijdag een indrukwekkend debuut voor Groot-Brittannië toen de 21-jarige samen met Matilda Hodgkins Byrne, Charlotte Hodgkins Byrne en Lucy Glover de quadraces voor vrouwen won.

Het kwartet trok zich in de tweede helft van de race weg van titelverdediger Nederland om de enige automatische plek voor de finale op zondag te bemachtigen.

Scott, een dubbele zilveren medaillewinnaar bij het Britse U-23-kampioenschap, studeerde aan Princeton University, waar ze lid was van het enorm succesvolle groepsroei-programma, toen de COVID-19-pandemie plaatsvond.

Er was ook een succesvolle comeback voor Holly Nixon. Roeier Enniskillen is voor het eerst sinds ze een bronzen medaille won op het WK in 2017 terug na een langdurige ziekte en met haar partner Saskia Budget eindigden ze als tweede in de dubbele roeiriemen voor dames, achter Nederland, om meteen door te gaan naar de laatste.

Met slechts zes inzendingen van acht vrouwen raceten de teams in de finale van zondag door de gangpaden. De boot van Groot-Brittannië, waaronder de 27-jarige Rebecca Edwards van Aughnacloy in Tyrone County, pakte de vierde plaats maar drie tienden van een seconde achter Rusland.

READ  Transfer Barcelona zou Depay 'iets extra's' geven - Oranje-coach De Boer | The Guardian Nigeria News

Andere Ierse teams die zich hebben gekwalificeerd voor de finale zijn onder meer de zilveren medaillewinnaar Paul O’Donovan en Vientan McCarthy, de twee lichtgewicht mannenvrouwen.

About the Author: Annelijn Mansfelt

'Social media-expert. Bekroonde koffie-nerd. Algemene ontdekkingsreiziger. Probleemoplosser.'