Europese kampioenschappen: Scott pakte het zilver in Italië, Nixon en Shorten pakten brons

Hannah Scott (tweede van links), Lucy Glover en zussen Matilda en Charlotte Hodgkins Byrne wonnen vier GP Silver Awards in Varese.

De Noord-Ierse roeiers Hannah Scott, Holly Nixon en Rebecca Shorten wonnen medailles voor Groot-Brittannië op het EK in Italië.

Scott, die haar internationale debuut maakte, hielp het Britse schip een zilveren medaille te winnen bij de quadregatta’s voor vrouwen.

Nixon en Saskia Budget uit Enniskillen wonnen na een sterke 500 meter op het einde de bronzen medaille bij de dubbele roeiboten voor dames.

Shorten maakte deel uit van het succes van Groot-Brittannië met een bronzen medaille in alle vier de dames op de laatste dag van het evenement in Varese.

Scott Colerain, 21, reed een indrukwekkende race samen met de zussen Matilda en Charlotte Hodgkins-Byrne en Lucy Glover toen ze bijna Europees kampioen werden.

Het kwartet werd derde in het midden, maar overtrof Duitsland met vertrouwen, met een voorsprong van 0,42 seconden in de achtervolging van titelverdediger Nederland.

Scott, een dubbele zilveren medaillewinnaar in de Britse U-23, studeerde aan de Princeton University, waar ze lid was van het enorm succesvolle groepsroei-programma, toen de COVID-19-pandemie plaatsvond.

Holly Nixon (rechts) en Saskia Budget wonnen brons bij het dubbele paddleboarden voor dames in Italië
Holly Nixon (rechts), die roeit in Ennisillen, is sinds 2017 failliet vanwege ziekte

Ze mocht terugkeren naar haar huis in Coleraine en haar studie online voortzetten voordat ze in de herfst naar Caversham verhuisde toen ze een uitnodiging ontving om te trainen bij het GB Olympic team.

De Varese kampioenschappen markeerden een schitterende terugkeer voor Nixon om te spelen na een langdurige ziekte die haar buiten actie hield sinds ze een bronzen medaille won op de World Series in 2017.

Nixon en Budgett stuurden een prachtige finale van 500 meter in om Nederland in te halen voor de derde plaats in de dubbele peddelboten voor dames.

READ  Dagen nadat Max Verstappen & Co is beschuldigd van belastingontduiking van $ 200.000.000, neemt hij wraak en lost egoïstische beschuldigingen in stijl op

Roemenië domineerde de race om de gouden medaille voor Litouwen, maar in hun eerste regatta samen versloeg het grote Britse duo, dat de Nederlanders in de heat van vrijdag versloeg, hen geleidelijk en versloeg hen uit de bekronende plaatsen met de genadeklap door slechts een zesde van honderd. Vanaf de tweede.

Groot-Brittannië moet zich nog kwalificeren voor de Olympische Spelen in deze bootklasse en deze kans zal volgende maand beschikbaar zijn in Luzern.

De nieuwe groep in het vrouwenkwartet, Shorten, Karen Bennett, Harriet Taylor en Rowan McKellar, eindigde als tweede in het midden van de finale en leek klaar om Nederland uit te dagen voor de gouden medaille.

Ierland wint goud en zilver in Varese

Ze moesten echter derde worden met het Ierse kwartet Ivrik Keogh, Emer Lambie, Fiona Mortag en Emily Hegarty, indrukwekkend aan het einde van 750 meter toen ze tweede werden na een inhaalslag op de Nederlanders aan de lijn.

Het was een indrukwekkende zilveren medaille en een grote opsteker voor de vier Ieren die nu naar de laatste regatta in Luzern gaan als kandidaten voor een van de twee resterende plaatsen van de Olympische Spelen.

Acht vrouwen in Groot-Brittannië, waaronder de 27-jarige Rebecca Edwards uit Ognacoye in County Tyrone, behaalden de vierde plaats.

Ze verloren halverwege de 1000 meter het contact met de medaillekoers, maar vochten in de slotfase en waren uiteindelijk ongeveer de helft van de lengte van Rusland. Roemenië won de Europese titel.

In de dubbele roeiwedstrijden voor mannen zorgden de zilveren wereldmedaillewinnaars Ronan Byrne en Philip Doyle van Banbridge voor de teleurstelling dat ze een plaats in de finale verloren door het Italiaanse duo in de finale van 500 meter te roeien om de B-finale te winnen en als zevende te eindigen.

READ  Barcelona-spits "in een zeer moeilijke situatie", gaf de coach toe

Het Banbridge / Cork-team verwacht beter te presteren als ze doorgaan met hun training voor de Olympische Spelen in Tokio.

Er was meer Iers succes voor de zilveren medaillewinnaar in Rio 2016 Paul O’Donovan en Ventan McCarthy toen ze de gouden medaille wonnen bij de lichtgewicht dubbele roeiboten voor heren.

De wereldkampioen van 2019 versterkte zijn positie als kandidaat voor Olympisch goud in Tokio, introduceerde de traditionele sterke tweede helft van de race, overwon Italië en Duitsland en trok zich aan het einde terug.