Duitsland en Nederland naderen WK-finale

Duitsland heeft een late winnaar van Thomas Mல்லller nodig om Roemenië met 2-1 te verslaan, terwijl Nederland Letland met 1-0 versloeg om door te gaan naar de WK-finale.

Viervoudig wereldkampioen Duitsland heeft nu een voorsprong van zes punten in Groep J na hun overwinning op Hamburg.

Dit is echter weer een achtbaanavond voor de Europese reuzen.

Roemenië was geschokt toen Rangers-vleugelspeler Ianis de hockeydefensie onthulde, de Duitse doelman Marc-Andr டெ der Stஜgen aanviel en een late vervanger maakte voor de geblesseerde Manuel Neuer.

Serge Knabry maakte na 52 minuten zijn 20e doelpunt in 30 interlands gelijk.

Mல்லller verliet de bank voor zijn 107e Duitse optreden en scoorde zijn 40e internationale doelpunt in negen minuten.

Daardoor blijven ze Duitsland voor in Groep J, voor de volgende kwalificatieronde voor Noord-Macedonië op maandag.

Een overwinning op Skopje zou de Duitsers op het punt zetten hun WK-ticket te ponsen.

Davey Klaassen scoorde 19 minuten later in Riga met een schitterende volley en versloeg Letland met 1-0 voor Oranje.

Ze hebben een voorsprong van twee punten op Noorwegen, dat 1-1 gelijkspeelde met als derde geplaatste Turkije.

Stephen Kunts, die in de zesde minuut op voorsprong stond in Istanbul, gaf Kerem Akhtar Gokul aan de Turken, die voor het eerst coachten.

Zijn eerste interlanddoelpunt werd vier minuten voor rust echter afgelast door Christian Thorstwet.

Voormalig Duits international Kundz haalde Cenol Gunase binnen om Turkije te vervangen, dat vorige maand met 6-1 door Nederland werd verslagen – een van de ergste verliezen in hun geschiedenis.

In Poule E speelden Aaron Ramsay en Daniel James Wax 2-2 gelijk met Tsjechië in Praag.

Beide teams hebben acht punten in de strijd om de tweede plaats in Groep E, waarbij de verdedigende leiders een achterstand van 16 hebben op België, maar Wales heeft een wedstrijd in de hand.

Ramsay scoorde bij afwezigheid van de geblesseerde Gareth Bale in de 36e minuut na een voorzet van Neko Williams.

De Tsjechen waren in evenwicht toen doelman Danny Ward een minuut later klaar was met een half schot, een recuperatie van de halfpass van Philippe Novak en Jacob Besek.

De gastheren schoven op met een eigen doelpunt in de 49e minuut toen Ramsay een pass maakte, maar Ward was niet klaar en de bal rolde over zijn been en gleed naar links.

Na een uitstekende pass van de invaller Harry Wilson in de tweede helft, maakte doelman Thomas Waklick de gelijkmaker voor Wales in de 69e minuut toen James de laatste bal schoot.

Kroatië, dat op het WK van 2018 als tweede eindigde achter Frankrijk, zit nog steeds in Groep H na een 3-0-zege op Cyprus.

Ivan Perisic, in de eerste helft blessuretijd, en in de laatste 10 minuten scoorden Josco Guardiol en Marco Liwaja drie punten.

Kroatië heeft 16 punten nadat de gastheren van 2018 Slowakije met 1-0 hebben verslagen in de 24e minuut door een eigen doelpunt van Milan Schrinier.