De Canadese Stafford-zussen gaan door naar de halve finales van de 1500 meter voor vrouwen

De Toronto-zussen Gabriella Debos-Stafford en Lucia Stafford gaan de halve finales van de 1500 meter voor dames na elk indrukwekkende kwalificatieprestaties.

Gabriella, de Canadese afstandsrecordhoudster in drie minuten 56,12 seconden, won vandaag de eerste heats met een tijd van 4:03.70.

Maar de 25-jarige werd op haar tweede Olympische Spelen ingehaald door jongere zus Lucia, 22, die een persoonlijk record van 4:03,52 noteerde en als zevende eindigde in de snelste en laatste kwalificatie.

De top zes in elk van de drie kwalificaties, evenals de volgende zes snelsten, boeken hun plaatsen in de halve finale op woensdag. Vrijdag is de finale.

Bekijk | Debus-Stafford wint de Heat:

De Canadese Gabriella DeBios Stafford, de recordhouder, won de 1500 m om de leiding te nemen, terwijl haar zus Lucia Stafford zich ook plaatste voor de halve finale in Tokio. 10:01

Ondanks de resultaten van maandag blijft Debues-Stafford de beste gok voor de twee om op het podium te komen te midden van het gestapelde veld op de halve fond.

Vind livestreaming, video’s die je moet bekijken, het laatste nieuws en meer in één pakket, perfect voor de Olympische Spelen. Opvolgen van Team Canada was nog nooit zo eenvoudig of opwindend.

Meer van Tokio 2020

“Ik heb mijn ogen gericht op iets groots in de finale, dus ik ben blij dat ik de eerste ronde heb geëindigd en ik voelde me echt goed”, zei Dibis-Stafford.

Ze voegde eraan toe dat de kwalificatiewedstrijden competitiever waren dan ze had verwacht.

READ  Amsterdamse katten werken samen met de American Women's Football League

“Ik wist niet hoe laat het was en ik dacht: ‘Oh, dat voelt als een beetje moeite. “Ik had niet verwacht dat het zo snel zou zijn. Ik voelde me als 4.03 en voelde me heel goed, ik deed het van voren en controleerde het zoals ik deed. Daar ben ik erg blij mee.”

Bekijk | Debo-Stafford kijkt uit naar het podium in Tokio:

Een groot familieverlies en veel angst voor de race zorgden ervoor dat DeBues-Stafford onzeker was over haar toekomst in de sport. 3:38

Ontzettend goed herstel

De zusjes Stafford vermeden het drama van de tweede manche, toen de Nederlandse podiumfavoriet Sivan Hasan in de knoop raakte met een concurrent en overboord viel. Hassan begon haar ongekende zoektocht naar 1500, 5000 en 10000 triples.

Hassan zakte naar de 11e plaats na 1200 m, maar ze herstelde zich snel en passeerde de kop van de groep in de laatste 300 m om het koellichaam te winnen in 4:04.17.

Bekijk | Hasan struikelde, herstellende om warmte te krijgen:

De Nederlandse Sivan Hasan, de wereldkampioen op de 1500 meter voor vrouwen, struikelde en viel, maar wist op te staan ​​en de heats te winnen om door te gaan. 5:25

Hassan kwalificeerde zich om later op maandag deel te nemen aan de 5000-finale in het Olympisch Stadion, waar ze naar verwachting zal strijden tegen tweevoudig wereldkampioen Helen Obiri uit Kenia om de gouden medaille.

Haar slopende schema betekent dat ze zes races zal rijden in acht dagen in de hitte en vochtigheid van Tokio, inclusief de twee races op maandag en de 1.500 en 10.000 finales op opeenvolgende dagen op vrijdag en zaterdag.

READ  Focus op de Belgische en Nederlandse renners op de UCI Wereldkampioenschappen wielrennen in Wollongong

De Canadese Natalia Hawthorne, die betrokken was bij promiscuïteit met Hassan, liep 4:08.04 en kwam niet verder.

Kenia’s, titelverdediger Faith Kipigon, won de kwalificatie in 4:01:40, de beste tijd van de dag.

Emmanuel naar 200 halve finales

Ondertussen won de Canadese Crystal Emmanuel ook haar kwalificatie om de halve finale op de 200 meter voor vrouwen te bereiken.

Emmanuel, 29, eindigde de race voor de Jamaicaanse Elaine Thompson-Hera, die slechts twee dagen geleden de 100 meter goud won. De inwoner van Toronto scoorde een seizoensbeste tijd van 22,74 seconden. Ze houdt het Canadese record op de afstand van 22,50.

Bekijk | Emmanuel slaat Thompson Herrah over:

De Canadese recordhouder Crystal Emmanuel versloeg Olympisch kampioene op de 100 en 200 meter Elaine Thompson-Herrah uit Jamaica toen ze zich beiden kwalificeerden voor de halve finale van Tokyo 2020 voor vrouwen op de 200 meter. 5:58

De halve finales staan ​​gepland voor later op maandag in Tokio, met de finale op dinsdag.

“Ik ben heel blij dat ik een goede beurt heb gemaakt, ben thuisgekomen en helemaal ontspannen, dus daar ben ik heel blij mee. Ik weet dat ik moet komen [A-game] “Vanavond, maar ik denk dat ik er klaar voor ben”, zei Emmanuel na de race.

Tokyo is Emmanuel’s derde Olympiade. Het gerangschikt 21e in Londen en 23e in Rio in de 200.

“Ik probeer binnen te komen met een heldere geest en me niet te concentreren op wat mensen zeggen of wat er gaande is in de mediawereld. Ik viel gewoon flauw. [and] Concentreer u op wat er in uw spelplan staat voor de volgende Olympische Spelen. Er is geen extra druk. Ik weet wat ik moet doen om geschiedenis te schrijven en ik wil gewoon dat mijn lichaam op één lijn ligt met mijn geest.”

READ  Invictus Games zal voor het eerst wintersport presenteren wanneer het in 2025 gastheer is van Vancouver, Whistler

Tweevoudig Amerikaans kampioene Gina Brandini zette een kwalificatietijd neer van 22,56 seconden.

About the Author: Annelijn Mansfelt

'Social media-expert. Bekroonde koffie-nerd. Algemene ontdekkingsreiziger. Probleemoplosser.'