Bhavina Patel wint de zilveren medaille; India’s 1e in tafeltennis

De Indiase Bhavina Patel opende een rekening voor India op de Paralympische Spelen in Tokio en won zondag een historische zilveren medaille in de damesklasse 4 singles tafeltennis. Patel, de nummer 12 van de wereld, ging naar de nummer 1 van de wereld en de gouden medaillewinnaar van de London Games, Zhou Ying, in back-to-back games 7-11, 7-11, 6-11 in 19 minuten.

Bhavina had verloren van Ying in haar openingswedstrijd van de Spelen en had in haar laatste acht wedstrijden niet gewonnen van haar Chinese tegenstander, en in de finale faalde India opnieuw. Bhavina was op briljante wijze naar de finish gegaan door tijdens haar campagne de beste tegenstanders te verslaan. Dit is India’s eerste medaille in tafeltennis en de vijfde zilveren medaille op de Paralympische Spelen. Ze werd ook de tweede semi-atleet die op het podium eindigde nadat Diba Malik het zilver pakte tijdens het F53 Women’s Shootout Championship in Rio 2016.

Bhavina verloor de eerste game met 7-11 van Ying, nummer 1 van de wereld, in slechts zes minuten, en hoewel hij wat strijd liet zien in de tweede, was Ying erg sterk en schoof 2-0 op met een 11-5 overwinning. Ying’s strategie was duidelijk, ze ontweek Bhavina’s forehand zoveel mogelijk en gebruikte lange ballen op tafel om Bhavina’s komst te onderdrukken. In de derde wedstrijd verdiende Ying vier gouden punten en pakte ze haar derde gouden medaille in het enkelspel op de Paralympics door haar lichaam te verpletteren en eindigde met 6-11.

Zaterdag versloeg de 34-jarige Patel de wereld nr. 3 Chinese tegenstander 7-11, 11-7, 11-4, 9-11, 11-8 in de halve finale die 34 minuten duurde. Patel nam deel aan haar eerste Paralympische Spelen en verloor de openingswedstrijd in een strakke competitie. Maar ze herstelde sterk en verdiende de volgende twee wedstrijden.

In de kwartfinales van vrijdag versloeg Patel de 2016 Rio Paralympische gouden medaillewinnaar en nummer twee van de wereld Borislava Brik Ranković uit Servië om een ​​medaille en geschiedenis te scoren voor het script.

Ze maakte haar internationale debuut in 2009 in Jordanië en won haar eerste medaille in 2011, het zilver door haar Chinese tegenstander te verslaan op de Para Open Tafeltenniskampioenschappen in Thailand.

Niets hield haar tegen, want Bhavina won een historische zilveren medaille, India’s eerste, op het Aziatische regionale toernooi in 2013. Ze speelde vervolgens internationale toernooien in verschillende landen zoals Jordanië, Taiwan, China, Zuid-Korea, Duitsland, Indonesië, Slovenië , Thailand, Spanje, Nederland en Egypte, maar de medaille Goud bleef het ontwijken.

Nadat ze rond 2004 ging tafeltennissen om haar conditie op peil te houden, werd sporten haar passie. Na drie jaar hard werken en oefenen won ze in 2007 haar eerste Para Table Tennis Nationals-titel in Bangalore en dit zette haar op het pad om haar naar Tokyo 2020 te brengen en een plaats in de geschiedenis van de Paralympische Spelen in India als de eerste tafeltennisser om een ​​medaille te winnen.

Maar in het begin was Bhavana niet toegewijd en hard aan het werk.

Ze werd geboren op 6 november 1986 in Sundhiya Village, Vadnagar, Mehsana District van Gujarat, ze kreeg polio toen ze 12 maanden oud was. Haar vader kwam uit een middenklasse-achtergrond en kon haar niet genezen toen ze jong was. Hoewel hij voor een gezin van vijf moest zorgen, kon hij de Bhavana-operatie ondergaan in Visakhapatnam in Andhra Pradesh, maar de operatie had niet het gewenste resultaat omdat Bhavana werd verwaarloosd en de revalidatieprocedure niet goed volgde.

READ  Nederland bevestigt zijn positie als toonaangevende veerkrachtige bijdrager aan WHO