België, Nederland winnen finale Euro 2020 vriendschap

België en Nederland verslaan zondag de Euro 2020-producten Kroatië en Georgië.

België, dat aan de top van de wereld staat, versloeg de lopers van het WK 2018 met 1-0, dankzij een doelpunt in de eerste helft van Romalu Lukaku in vorm, nieuw sinds het winnen van de Serie A-titel met Inter Milan.

De kant van Roberto Martinez is favoriet om hun eerste grote internationale trofee te winnen en zich bij Denemarken, Finland en Rusland aan te sluiten in Groep B.

De 28-jarige Lukaku was van beide kanten anders in een krappe wedstrijd in een krappe wedstrijd en het was jammer om in de 31e minuut niet de score te openen met een wonderbaarlijk doelpunt.

Lukaku hield drie Kroatische verdedigers vast en ontketende een curlingschot dat leek op te schuiven voordat het de lat verliet, waarbij Yannik stikte in het houtwerk door Karasko’s kopbal binnen te halen.

Zeven minuten later liet hij echter zijn 60e interlanddoelpunt vallen na een handgemeen in het Kroatische strafschopgebied.

Daarna kwamen er enkele duidelijke kansen, maar Lukaku had zijn tweede nacht met nog een minuut te gaan moeten scoren toen de Kroatische doelman Dominic Livakovic op de een of andere manier zijn titel op korte afstand wist te pakken.

Een makkelijke tijd voor Oranje was Georgië met 3-0 te verslaan.

Het team van Frank de Boer zal een grote impact maken in het eerste grote toernooi sinds het WK van 2014 en zal al hun Groep C-wedstrijden spelen tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië in Amsterdam.

Ze namen de leiding in de 10e minuut via een Memphis Deb 10 penalty, en zes minuten later was het jammer dat Leon zijn voorsprong niet verdubbelde, aangezien Georgi Loria een geweldige redding bracht om hem te weigeren.

Loria maakte vlak voor rust nog een spannende stop en gooide de langeafstandsrit van Frankie de Jong, die een pijl in haar rechterbovenhoek was.

11 minuten na de hervatting deed Wood Wehorst het, hij pakte Deborah’s beste tijd met de bal en dropte de bal van dichtbij.

Loria zette haar fantastische show tussen de sticks voort en gaf opnieuw een geweldige redding van Depo’s geperforeerde poging vanaf de rand van het gebied, maar kon Ryan Grevenberg er niet van weerhouden een derde toe te voegen met nog 14 minuten te gaan.

De 35-jarige heeft Debay opnieuw afgewezen, dit keer vanuit de regio, maar Ajax-tiener Grenberg knikte naar het huis en maakte de overwinning compleet.

Denemarken ging ook door naar het toernooi na een 2-0 overwinning op Bosnië en Herzegovina in de Bronx.

De doelpunten van Martin Brightwhite en Andreas Cornelius waren genoeg om de overwinning voor Caspar Hullmond te bezegelen voorafgaand aan de wedstrijd van Groep B van zaterdag tegen Finland in Kopenhagen.

Oostenrijk speelde 0-0 gelijk met Slowakije, terwijl Schotland met 10 man Luxemburg met 1-0 versloeg.