België, Nederland binnen de laatste Euro 2020

Kevin de Bruyne versloeg België Denemarken met 2-1 en bereikte donderdag de knock-outfase van Euro 2020 in Kopenhagen, waar fans en spelers hun steun betuigden aan Christian Eriksen, terwijl Nederland als laatste 16 eindigde.

Nadat het België van Roberto Martinez Denemarken een cruciaal punt in groep B ontzegde, eiste De Bruyne een doelpunt en een uitstekende wisselspeler in de tweede helft.

“We kunnen blij zijn”, zei De Bruyne tegen RDPF. “We weten dat er moeilijke momenten zullen zijn tegen Denemarken en voor dit publiek, met alles wat er is gebeurd.”

Vijf dagen nadat Eriksen medische spoedbehandeling nodig had om hem te reanimeren na het aanvankelijke verlies van Denemarken tegen Finland, was zijn team terug op dezelfde plek.

De middenvelder van Inter Milan keerde terug naar het riksja-ziekenhuis, op minder dan een kilometer afstand, binnen gehoorsafstand, en Denen namen de leiding in de tweede minuut toen hij Youssef Paulsen in de benedenhoek neerschoot om het publiek van 25.000 het bos in te sturen.

Dit is het op één na snelste doelpunt in de geschiedenis van het Europees kampioenschap.

België trapte de bal 10 minuten later uit terwijl spelers en supporters Eriksen toejuichten, die meestal een 10e shirt draagt.

De 29-jarige zei dat hij moest worden uitgerust met een defibrillator na een hartaanval.

De nederlaag van Manchester City in de Champions League-finale tegen Chelsea is ontsierd door breuken in het gezicht, met het debuut van De Bruyne voor de eerste blik op het toernooi.

De middenvelder toonde het risico van Thorgan om een ​​gelijkmaker in de 55e minuut te maken voordat hij een briljante pass van mede-invaller Eden Hazard tegenkwam en de Deense doelman Gaspar Schmeichel neerhaalde met een linksbenige aanval in de resterende 20 minuten.

READ  Nederlandse politie: 6 doden nadat vrachtwagen inrijdt op buurtbarbecue

“Ik wil dat doelpunt niet vieren. Ik heb veel respect voor Deense fans”, voegde De Bruyne eraan toe.

België voegt zich bij Italië bij de laatste 16, met Rusland en Finland duidelijk op drie punten – één punt nodig om de top van groep B te halen die ze maandag in St. Petersburg tegenkomen.

Het winnen van Rusland in de laatste groepswedstrijd in Kopenhagen geeft Denemarken een kans om de volgende ronde te bereiken.

– Nederlands is makkelijk –

Na in Amsterdam met 2-0 van Oostenrijk te hebben gewonnen en met één wedstrijd de laatste 16 te hebben bereikt, keert Frank de Boer na zeven jaar afwezigheid terug in het Nederlandse reguliere voetbal.

Denzil Dumfries, die zondag met 3-2 won van Oekraïne, won een penalty voor een overtreding op de Oostenrijkse aanvoerder David Alaba, die in de 11e minuut scoorde voor Memphis Depay.

Dumfries, 25, die voor PSV Eindhoven speelt, verliet het huis om 23 minuten te spelen van een geweldige aanval onder leiding van Debay en Tony Malone.

“Het belangrijkste is niet mijn prestatie, het zijn drie punten”, zei Dumfries. “We creëren goede kansen en verdienen succes.”

Juventus-verdediger Mathieu de Ligt werd opnieuw buitenspel gezet na een 2-0 groepsfase overwinning op Roemenië in 2008 na zitten opener met een heupprobleem.

De overwinning van Nederland op Groep A, die maandag als tweede eindigde, plaatst hen op de eerste plaats in Groep C, waardoor Noord-Macedonië het eerste team is dat dit jaar uit het toernooi wordt uitgeschakeld.

READ  Nagy en Brinkman wonnen Marathon Rotterdam op Nederlandse records

In de andere wedstrijd van de groep versloeg Oekraïne Noord-Macedonië met 2-1 in Boekarest, waarbij Andrei Yarmolenko en Roman Yaremzuk de tweede doelpunten van de wedstrijd scoorden.

Eskon Alyoski duwde er een terug naar Noord-Macedonië, dat debuteerde in het hoofdtoernooi, maar geen gelijkspel wist te vinden.

Op vrijdag zal Engeland proberen een plaats in de knock-outfase te bemachtigen wanneer ze oude rivalen Schotland verwelkomen op Wembley, terwijl Kroatië het opneemt tegen Tsjechië in een andere Groep D-wedstrijd.

De centrale verdediger van Manchester United, Harry Maguire, keert na een afwezigheid van zes weken terug bij de Engelse selectie met een enkelblessure, terwijl Schotland Arsenal-verdediger Kieran Tyrney zal verwelkomen.

Elders zal Zweden proberen een gelijkspel met Spanje te steunen in St. Petersburg tegen Slowakije, dat Polen versloeg in hun openingswedstrijd in Groep E.